När mat bli för gammal kan den börja mögla. Mögel består av mögelsvampar som kan bilda mögelgifter. Denna process går inte att se med blotta ögat och det innebär att mögelgifterna kan sprida i stora delar av livsmedlet även om det till synes inte är speciellt mögligt.
Livsmedelsverket avråder därför från att äta mat som har möglat, men de finns vissa undantag, skriver de på sin hemsida.
MISSA INTE:
Livsmedel som går att äta fastän de har möglat
Det går att äta vissa livsmedel trots att de har möglat och det beror på att mögelgifterna har svårt att sprida sig i dessa. Här är några av dem:
- Äpple
- Rå potatis
- Citrusfrukter
- Hårdost
Men du ska självklart inte äta själva möglet. För att undvika att råka äta mögel uppmanar Livsmedelsverket att du skär bort minst två centimeter från möglet, och resten kan du äta upp.
MISSA INTE:
Det här ska du slänga direkt vid tecken på mögel
Marie-Louise Danielsson Tham, professor i livsmedelshygien, berättar i Nyhetsmorgon om vilka livsmedel som du ska vara extra försiktig med om de visar tecken på mögel. Detta med bakgrund till att mögelgifterna sprids väldigt enkelt i dessa produkter. Några livsmedel som du ska inte ska äta vid tecken på mögel är:
- Mjukost
- Bröd
- Sylt
- Saft
– Sylt och saft innehåller ju väldigt mycket vatten och det är inte själva lurvet på möglet som är farligt utan det farliga är gifter som möglet har bildat i livsmedlet. Det här giftet är vattenlösligt och då inser ni ju att ja, ju mer vatten det är i livsmedlet ju mer sprider sig mögelgifterna också, säger hon i programmet.
LÄS MER: