Du har gjort köttbullar fel hela livet – så ska du göra istället.
Du har gjort köttbullar fel hela livet – så ska du göra istället. - Foto: Janerik Henriksson/TT

Du har förmodligen gjort köttbullar fel hela livet

Att få till perfekt runda köttbullar som inte faller isär och ändå är saftiga kan vara svårt. Kocken Mattias Larsson berättar om en ingrediens du måste ha i, för att få till riktigt bra köttbullar i jul.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

På julbordet vill man gärna ha hemgjorda saftiga köttbullar. Men att få till de perfekta köttbullarna som är saftiga men ändå inte faller isär kan vara en riktig balansgång. 

Många brukar ha ströbröd i sin köttbullar, men det finns faktiskt en ingrediens till som kommer ta dina köttbullar till nästa nivå. Har du inte haft i denna ingrediens innan så har är det hög tid att börja nu.

Hemliga ingrediensen i saftiga köttbullar 

Det är nämligen mjölk som är en av hemligheterna bakom riktigt bra köttbullar. För Godare berättar kocken Mattias Larsson varför man använder det i smeten. 

– För att få dem saftigare. Man kan också använda vatten, eller grädde om man vill ha dem fetare. Ströbrödet används sedan för att binda mjölken eller vätskan, förklarar han.

LÄS MER: Så kokar du din potatis till perfektion

Då kan du lägga i potatismos i köttbullarna

För den som vill göra glutenfri köttbullar, eller av någon annan anledning inte ha ströbröd i smeten man byta ut det mot en mängd andra saker.

– Jag hade tagit lite mosad potatis. Även mosade vita bönor eller kikärtor funkar. Det går att ha till gluten- och laktosfria köttbullar.

LÄS MER: Det är skillnaden på panko och ströbröd – kocken förklarar

Så får du dina köttbullar att inte falla isär

För att köttbullarna inte ska falla isär när man rullar dem, tipsar Mattias Larsson om balansen mellan ägg och vätska. 

– Det har med mängden vätska och mängden ägg att göra, för att få den rätta texturen. Man ska kunna rulla dem men det ska fortfarande vara en mjuk färs, då blir de saftiga. Om de går sönder får man kanske tillsätta ett ägg men då också lite ströbröd. Man får höfta och prova sig fram, säger Mattias Larsson till Godare.

MISSA INTE:

Det ska du aldrig ha i din carbonara – enligt Alexandra Zazzi



Gör aldrig detta när du vispar grädde – enligt Boudet

Det ska du aldrig göra när du kokar ris – enligt Jennie Walldén

Stjärnkocken Erik Videgårds stenhårda diss mot bearnaisesås: "Urk"

/
Mat
/
Jul
stats