Måndag 14 Jun
Stockholm

Nytt utlåtande i Rödebymålet

Även den som är allvarligt psykiskt störd kan begå brott. (TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

- Även den som är allvarligt psykiskt störd kan begå ett brott, framhöll chefsåklagare Tommy Clevenhult i sin plädering i Rödebymålet i hovrätten i Malmö.

- Målet är unikt på många sätt, tycker han.

Advokaten presenterade ett nytt rättsutlåtande, författat av Per-Ole Träskman vid Lunds universitet, som handlar om olika sorters uppsåt: Avsiktsuppsåt, insiktsuppsåt och likgiltighetsuppsåt.

- Det är en redogörelse för gällande rätt applicerat på det här målet, sade Wahlestedt.

Hovrättslagman Martin Borgeke påpekade att det är lite väl sent att lämna in ett utlåtande i det här skedet av rättegången. Men eftersom varken åklagaren eller målsägandebiträdena protesterade tilläts Wahlestedt dela ut utlåtandet till rättens ledamöter och parter. Wahlestedt läster sedan upp utlåtandet.

Träskman har tagit del av olika expertutlåtanden om 51-åringens psykiska tillstånd. Han har kommit fram till att 51-åringen inte hade en sådan insikt som krävs för att man ska kunna säga att han hade uppsåt eller gjorde sig skyldig till medveten oaktsamhet.

Clevenhult har aldrig förut i sin karriär varit med om att ett mål väcker sådan uppmärksamhet och en sådan känslostorm. Han tycker det är anmärkningsvärt att så mycket sympati visats gärningsmannen, den 51-årige man som sköt ihjäl en 15-åring och skottskadade en i dag 17-årig pojke. Bland annat har 7 000 namnunderskrifter samlats in till stöd för honom.

- Det är det som skrämt mig mest i det här målet, säger Clevenhult.

- Uppenbart för alla är att i målet finns bara förlorare, anser han.

- De som drabbats värst är de anhöriga och föräldrarna till den stackars 15-åringen, säger Clevenhult.

Sällan har han varit med om att så många experter i ett mål uttalat sig om gärningsmannen. Utöver två rättspsykiatriker har även en minnesforskare uttalat sig.

- Sällan har väl en gärningsman fått sitt tillstånd och sitt huvud så genomlyst, säger Clevenhult.

Men han tycker inte att han blivit klokare av att höra experternas utlåtanden. Han understryker att bedömningarna helt utgår från 51-åringens egna uppgifter.

Domen kommer att meddelas om exakt en månad, den 20 november, klockan elva.

- Besked i häktningsfrågan kommer efter det att hovrätten haft en första överläggning. Det kan bli "om någon dag", säger hovrättslagman Martin Borgeke.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela