Försvaret: Piratdomaren måste tala

Dags för Pirate Bay-domaren att berätta allt, menar försvaret.


Den jävsanklagade Pirate Bay-domaren måste stiga fram och berätta vad som hände i tingsrätten.

Det kräver piraternas försvarare i en ny inlaga till hovrätten.

Pirate Bay-rättegången i våras ledde till att fyra män dömdes till ett års fängelse och 30 miljoner kronor i böter. Efter domen fick Tomas Norström hård kritik för att han varit medlem i flera föreningar med anknytning till upphovsrätt som delvis finansieras av Ifpi, musikindustrins upphovsrättsorganisation.

Frågan om det eventuella jävet utreds nu av Svea Hovrätt.

Vill att domen rivs upp

Men försvarsadvokaten Per E Samuelsson tycker att tingsrätten inte ger fullständig information om vad som hände när Norström utsågs att leda rättegången och varför han valde att inte berätta om medlemskapen i de kritiserade föreningarna.

– Ingen på tingsrätten vill prata om hur det var, alla vill hoppa över den diskussionen och det är oursäktligt i det här läget. Nu måste hovrätten förelägga Tomas Norström att berätta sanningen, om inte hovrätten tycker att det jag redan anfört räcker, säger Samuelsson som begär att domen ska rivas upp och Pirate Bay-rättegången tas om i tingsrätten.

Liknande fall 1978

Samuelsson skickar också med ett rättsutlåtande där Eric Bylander, juris doktor i processrätt, bedömer att Norström varit jävig med utgångspunkt från ett rättsfall från 1978 där Högsta domstolen ansåg att en nämndeman var jävig.

Tingsrätten hävdar i jävsdiskussionen att Norströms medlemskap i föreningarna är ett sätt att förkovra sig i upphovsrättsliga frågor och att Norström inte varit jävig.

Det är hovrättslagmannen Anders Eka på Svea hovrätt som leder utredningen av jävsfrågan. Hovrättsråden Christina Jacobsson och Ulrika Beergrehn deltar också i jävsbedömningen. Ingen av dem har varit medlem i någon av de föreningar som är aktuella i målet.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!