Efter permismord: "Ser över rutiner"

Kriminalvården ser över rutinerna efter att en livstidsfånge på permission mördat.


Kriminalvården ser över sina rutiner efter att en 36-årig livstidsdömd man som hade permission misstänks ha mördat en kvinna i centrala Stockholm.

Den 36-årige mannen som är misstänkt för mordet på en kvinna begärdes häktad i dag. Häktningsförhandlingen kommer att hållas i morgon klockan 10.30 i Stockholms tingsrätt.

Det var i lördags som kvinnan hittades knivhuggen till döds i lägenheten på Kungsholmen i Stockholm. 36-åringen, som är livstidsdömd för ett annat mord och hade permission, greps och anhölls samma dag.

Han ska höras under eftermiddagen.

– Det är ett jättetragiskt fall och i nuläget vill vi inte gå ut med någon information om det här ärendet. Min klient kommer att höras av polisen för första gången klockan 14 i dag, säger 36-åringens advokat Clea Sangborn.

– Den mördade kvinnan är fortfarande inte identifierad, enligt Petra Sjölander, på Citypolisen.

– Men vi hoppas få besked under dagen, vi väntar på resultat från den rättsmedicinska undersökningen, säger hon.

Att 36-åringen var livstidsdömd och hade permission när mordet begicks kommer att få återverkningar både inom Kriminalvården och för andra myndigheters bedömningar när det gäller livstidsdömda. Det menar Kriminalvårdens säkerhetschef Christer Isaksson.

– Vi kommer att se över våra rutiner och göra en grundlig utredning för att se om något kunde gjorts annorlunda, säger Isaksson och tillägger:

– Alla har uttryckt förfäran. Olika myndigheter kommer att granska sig själva och det här kommer att få återverkningar på flera områden, det är jag övertygad om. Man vill inte vara med om samma sak igen.

Christer Isaksson drar paralleller till Malexandermorden 1999 då två poliser sköts ihjäl efter en rånarjakt. Efteråt gjorde rättsväsendet en genomgång av permissionssystemet för intagna. Morden påverkade också synsättet inom Kriminalvården och medförde förändringar, menar Isaksson.

– Efter det här fallet tror jag att det blir svårare för andra livstidsdömda att få sina straff tidsbestämda. Man kommer få ett förändrat bedömningssätt och bli försiktigare i sina utlåtanden. Samtidigt är det här ett väldigt udda fall, det finns inget jämförbart fall av den här typen i Sverige, säger Isaksson.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!