Det var i april 2019 som EU antog det så kallade tillgänglighetsdirektivet, som den 28 juni 2025 ska implementeras i samtliga länder som ingår i unionen – och så även i Sverige.
Genom den nya lagen om vissa produkters och tjänsters tillgänglighet ska man "undanröja och motverka hinder för en effektiv konkurrens och att främja personers jämlikhet i levnadsvillkor och delaktighet i samhällslivet", enligt riksdagen.

Kontantautomater inom EU kan behöva anpassas
Innan lagen träder i kraft måste en rad olika verksamheter, inom olika branscher, anpassa tjänster och produkter så att de uppfyller de nya kraven som nu ställs.
Bland de produkter som omfattas av lagen finns till exempel kontantautomater, enligt Post- och telestyrelsen. Det har därför rapporterats i utländska medier, däribland danska Nyheder24, om att uttagsautomater runt om i EU kan komma att förändras framöver – något EU-kommissionen också lyft.
"För att följa tillgänglighetskraven kan till exempel uttagsautomater behöva utrustas med visuella eller hörbara signaler som indikerar var man ska föra in sitt kort eller var pengarna kommer ut", går att läsa i en artikel hos EU-kommissionen.

Kommer uttagsautomaterna från Bankomat AB förändras?
I Sverige är Bankomat AB ett av de ledande företagen när det gäller kontanthantering. Vid årsskiftet hade man 1 206 uttagsautomater runt om i landet.
Men kommer dessa, med anledning av den nya tillgänglighetslagen, att förändras på något vis innan den 28 juni? Nyheter24 frågade företaget.
"Vår bedömning är att vi inte kommer behöva göra några större förändringar för att efterleva tillgänglighetslagen då vi redan i dag arbetar mycket med tillgänglighet", svarar Jenny Danielsson, kommunikationsansvarig på Bankomat AB.

Hon förklarar vidare att man dels följer Boverkets regler om tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga, dels ADA:s riktlinjer och EN 301549-standarden för tillgänglighet.
"När vi utvecklar våra digitala plattformar och tjänster följer vi Web Content Acessibility Guidelines (WCAG) för att säkerställa att våra tjänster är tillgängliga för en bred mottagargrupp, inklusive personer med olika typer av funktionsnedsättningar", avslutar Danielsson.