Det är främst vårlekande sill från Norge som har använts i våra sillinläggningar. Den rödlistades dock i WWF:s senaste fiskguide.
Enligt Carl Dahlman, Sverigechef på miljöorganisationen MSC, har rödlistningen lett till att både många konsumenter och företag hört av sig under våren.
— Vi märker en attitydförändring, säger han.
Ett alternativ, tipsar WWF, är att byta ut sillen i inläggningarna helt, exempelvis mot aubergine. Samtidigt är det fortfarande grönt ljus för sill som är fiskad i Nordsjön.
Carl Dahlman tror också på ett ökande antal MSC-märkta sillprodukter, i takt med att allt fler stora aktörer ställer om sin produktion. Förhoppningen är att det till i jul kommer att vara ännu enklare att välja hållbar sill.
— Några producenter har redan ställt om vissa produkter och produktlinjer. Sedan är det ju en längre process för de stora aktörerna. Det handlar om många produkter, många burkar som redan finns i lager, säger han.
— Att byta råvara är en stor process. Men de tittar på det, de diskuterar det och de vill.