Nyheter24
Annons

Mat och dryck tungt för midsommarhjärtat

Publicerad: 20 juni 2025, kl. 06:02
Ta det lugnt med maten och sitt inte alltför still. Det är tipsen för att spara hjärtat i midsommar. Arkivbild. Foto: Martina Holmberg / TT

Det är troligen en ökad mängd mat och dryck i kombination med mer stillasittande som ökar risken att drabbas av hjärtinfarkt under storhelgerna. En ny studie pekar mot att det är bra att ta det lugnt med sill och dryck.

Det är känt sedan tidigare att fler drabbas av hjärtinfarkt under storhelger som jul, nyår och midsommar. Nu har forskare vid Lunds universitet tittat närmare på vad det är som kan ligga bakom detta.

— Baserat på resultaten pekar det på att ett större intag av mat och dryck under de här helgerna kan ligga bakom, säger David Erlinge, professor i kardiologi vid Lunds universitet och en av forskarna bakom studien.

Inte alkohol

Forskarna har använt uppgifter från patienter med känd hjärtsvikt som haft en särskild dosa som hjälper till att hålla hjärtrytmen. Genom att analysera data från den går det att se hur mycket vätska deltagarna har i kroppen och deras puls.

När forskarna studerade 96 personer med en sådan mätare i drygt två år såg de att under jul, midsommar och nyår ökade vätskevolymen i kroppen ganska kraftigt. En ökad vätskevolym innebär en påfrestning på hjärtat vilket ökar risken för infarkt.

Annons

De såg också en minskning i fysisk aktivitet och en sänkning av dagsmedelpulsen bland deltagarna. Att dricka och äta mer leder till en ökad vätskevolym i kroppen.

— Däremot såg vi ingen koppling till alkoholintag i den här studien. Hälften av de som drabbades av infarkt hade inte druckit alkohol, säger David Erlinge.

Chilla lite

Forskarna har också skickat enkäter till personer som haft en hjärtinfarkt och till personer med hjärtsvikt men som inte drabbats hjärtinfarkt. Enligt de svaren hade personer som drabbas av hjärtinfarkt oftare upplevt en ökad stress under dygnet innan infarkten jämfört med de som inte drabbades.

Även om studien, som finansierats av bland annat Hjärt-Lungfonden, inte kan bevisa att det är maten och drycken som leder till infarkten så tyder mycket på det menar David Erlinge.

— Slutsatsen är att om du är en person som redan haft hjärtinfarkt eller som har till exempel kärlkramp så är det bra att ta det lite lugnt med silltårtan och potatisen. Man behöver absolut inte undvika allt men vara måttfull, säger han.

Den som upplever klassiska symtom på hjärtinfarkt som tryck över bröstet, strålande smärta ut i vänster arm och andnöd ska genast ringa 112.

Kommentarer

Annons
Annons
Annons