Nyheter24
Annons

Myndighetens drag skapar panik: De kommer polisanmälas

Publicerad: 27 juni 2025, kl. 09:30
Uppdaterad: 27 juni 2025, kl. 15:25
En man, handfängsel och en polis.
Läkartidningen larmar nu om oron inom läkaryrket efter Försäkringskassans utökade arbetsuppgifter. Foto: Claudio Bresciani/TT, Mikaela Landeström/TT & AnnaKarin Drugge/TT

Försäkringskassan uppges få utökade arbetsuppgifter – något som kritiserats av vissa. I ett mejl till Nyheter24 bemöter de dock uppgifterna och redogör för att det handlar om att stävja bidragsbrott.

I takt med att välfärdsbrott i allt större utsträckning letat sig in i hälso- och sjukvården kommer nu ett besked som får anställda inom branschen.

Det är Läkartidningen som redogör att Försäkringskassan kommer få en utökad arbetsuppgift, nämligen att börja polisanmäla läkare.

Tusentals läkare kan drabbas av Försäkringskassans drag

Myndigheten ska alltså börja polisanmäla de läkare som medvetet utfärdar felaktiga sjukintyg. 

Tidningen uppger även att läkare kommer polisanmälas även om de inte haft något brottsligt uppsåt – de ska ändå polisanmälas, enligt interna dokument Läkartidningen tagit del av.

Annons

Förändringen riskerar att slå mot tusentals läkare och inte bara de grovt kriminella, säger en läkare som pratat med Läkartidningen.

Många läkare riskerar att bli anmälda

Ett informationsblad har nu skickats till både Läkarförbundet och Sveriges Kommuner och regioner (SKR). I det skriver Försäkringskassan att läkare som utfärdar felaktiga intyg mot betalning liksom komplicerade brottsupplägg med kopplingar till organiserad brottslighet omfattas i den nya skalan myndigheten utgår ifrån.

– Vi tycker givetvis att det är bra att Försäkringskassan gör en sådan här satsning för att motverka välfärdsbrottslighet, och självklart ska man polisanmäla läkare som utfärdar exempelvis falska intyg med brottsligt uppsåt, säger Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale.

Annons

Dock vänder hon sig emot det faktum att det endast är myndigheten själva som kommunicerat förändringen. En stor grupp läkare riskerar att bli anmälda då det inte är ovanligt att läkare överdriver i läkarintygen. 

Vanligt att läkare överdriver intyget

En läkare med lång erfarenhet inom företagsmedicin säger till Läkartidningen att det är relativt vanligt att läkare överdriver informationen i läkarintyget. Ofta beror det på tidsnöd, okunskap och bristande rutiner, menar läkaren och utvecklar att det ofta handlar om en utveckling som Försäkringskassans handläggare själva orsakat.

– Det är inte alltid medicinskt möjligt att ge de svar som Försäkringskassan efterfrågar, och då tar läkare ibland i lite extra i stället. Det är förstås inte okej, men det har blivit ett sätt för många läkare att kunna hantera intygsträsket, säger en sakkunnig läkare med lång erfarenhet inom försäkringsmedicin till, säger läkaren avslutningsvis.

Annons

Larmet: "Riskerar att bli rättsosäkert"

Gert Lindenger arbetar som ordförande för Läkarförbundets förening för företagsmedicin. Till tidningen redogör han för att det finns risk att en stor och onödig oro sprids inom läkaryrket.

– Försäkringskassan får det att framstå som att det handlar om sant eller osant, rätt eller fel. Men en bedömning kan vara bättre eller sämre. Var drar Försäkringskassan gränsen i bedömningar som är gjorda med de bästa av intentioner, men under tuffa förutsättningar? Det riskerar att bli rättsosäkert.

Försäkringskassans svar: "Avgörande att det stämmer"

I ett mejl till Nyheter24 skriver Försäkringskassans pressekreterare, Cecilia Sobocki, att det är viktigt att sätta det hela i ett sammanhang. 

"Varje år betalas flera miljarder kronor felaktigt ut från Försäkringskassan och våra gemensamma socialförsäkringar. För huvuddelen av de ersättningarna krävs ett läkarintyg och därför är det avgörande att de stämmer. Vilket de allra flesta gör men vi vet också att det finns läkare som möjliggör bidragsbrott och det behöver stoppas", skriver hon och utvecklar vidare:

"Läkare får enligt lag inte lämna osanna uppgifter och ifall vi framöver misstänker att ett intyg innehåller osanna uppgifter så kommer vi att anmäla det. Vår bild är att det handlar om få läkare som skriver många intyg, och inte tusentals läkare".

Kommentarer

Annons
Annons
Annons