Köp inte svenska jätteräkor i sommar
Att lägga jätteräkor på grillen kan kännas både lyxigt och somrigt – men bakom den rosa ytan döljer sig flera miljöproblem som många missar. Räkorna belastar klimatet hårt, bestånden är på väg att ta slut, och flera varianter får nu rött ljus av WWF, rapporterar Allt om Mat.
Svenska jätteräkor – inte längre ett hållbart val
Räkor som fiskas i svenska havsområden har förlorat sitt MSC-godkännande. Det innebär att de inte längre räknas som hållbart fångade – och att de inte bör ligga på din tallrik i sommar, berättar konsumentjournalisten och konstvetaren Anna K Sjögren för Allt om Mat.
Det kan även inte anses som ett hållbart val, enligt tidningen. Fiskekvoterna i svenska vatten har visserligen minskat rejält de senaste åren, men någon återhämtning av bestånden syns inte. Både jätteräkor och nordhavsräkor är fortfarande hårt pressade, och enligt WWF:s fiskguide bör vi nu helt undvika dem.
Klimatpåverkan i nivå med nötkött
Många förvånas över hur stor miljöpåverkan räkor faktiskt har. Fångsten kräver stora mängder bränsle jämfört med till exempel sill eller makrill – och klimatavtrycket kan jämföras med nötkött, anger Allt om Mat.
Så väljer du bättre
För dig som vill göra ett mer hållbart val finns det fortfarande alternativ, informerar Allt om Mat. Räkor som är MSC-märkta och kommer från Island eller Grönland får gult ljus av WWF – vilket innebär att de kan ätas ibland.
Dessutom finns det jätteräkor som odlas i landbaserade system i Europa, där vattnet återanvänds i slutna kretslopp. Dessa får grönt ljus i fiskguiden och är ett betydligt bättre alternativ.
Glöm inte heller att kolla ursprung även när du beställer räkor på restaurang eller café. Du har rätt att få veta varifrån räkorna kommer – och om de är hållbart fångade eller odlade.