En man med spelproblem stämde spelbolaget Betsson på flera miljoner. Nu har Högsta domstolen (HD) beslutat att mannen får rätt och spelbolaget ska därför betala tillbaka mannen drygt fem miljoner kronor. Anledningen är att spelbolaget agerat i strid mot så kallad tro och heder, vilket gör att avtalet ogiltigförklaras.
— Det är sällsynt att ett avtal ogiltigförklaras med hänvisning till den bestämmelsen, säger juristen och forskaren Geske Hvid.
Tydligt för bolaget
En avgörande faktor enligt Högsta domstolen är att även om Betsson inte vetat att det fanns ett diagnostiserat spelmissbruk så har man haft detaljerad digital information om mannens spelbeteende. Detta har gjort det tydligt för bolaget att han hade spelproblem, samtidigt som han fortsatte spela.
— Det måste finnas något synbart som spelbolag ska kunna reagera på, i detta fall digitalt lagrade data, menar Geske Hvid.
Betsson-domen skapar en ny möjlighet för privatpersoner som spelar hos spelbolag att få tillbaka sina pengar i plånboken, genom att avtalet ogiltigförklaras.
— Spelbolagen kan behöva se över rutiner internt och se över om man behöver ha ett system med till exempel algoritmer som flaggar för när det finns såpass mycket information att bolaget bör inse att personen har spelproblem, säger Geske Hvid.
Fortsatt svårt
Hon tror däremot att det fortsatt kommer vara svårt för personer att få tillbaka pengar från spelbolag, då det krävs mycket för att göra avtal ogiltiga utifrån bestämmelsen om tro och heder.
— Jag tror ribban kommer vara högt satt, för det krävs vetskap hos bolaget och det är svårt att bevisa, säger Geske Hvid.
