Fästinglarver har hittills ansetts som harmlösa och man har inte känt till om de kan bära på smittor och om de i så fall kan överföras till människor. Nu visar forskning från en pågående studie på Södertörns högskola att larverna faktiskt kan smitta människan.
— De kan föra över borrelia, ett par andra bakterier och parasiten babesia, säger Patrik Dinnétz, som är studiens projektledare.
Liten smittrisk
Risken att bli smittad av just en larv är mindre jämfört med en fullvuxen fästing och det är oklart om larverna även kan överföra TBE-smitta.
— Eftersom man tidigare inte känt till att även fästinglarver kan smitta människor vet man inte hur många som kan ha blivit sjuka av larvbett.
Studien är gjord i Estland, Lettland och på Åland.
— Men om den kan smitta där, så kan den smitta även här i Sverige, säger Patrik Dinnétz.
Larverna är väldigt små och därför svåra att upptäcka.
”Klia bort den”
— De är bara en millimeter stora och har sex ben. Nymfer, som vi oftast blir bitna av, är två millimeter stora och har åtta ben. Det har även de vuxna honorna som är tre till fyra millimeter stora.
Skulle man upptäcka en fästinglarv på sig ska man göra på samma sätt som när man får en vanlig fästing: Ta bort den så fort som möjligt.
— Eftersom de är så små är det svårt att använda pincett. Man kan bara klia bort dem, säger Dinnétz.