Tidöpartierna vill införa ett nationellt mobilförbud inom skolan.
Förslaget, som under våren varit ute på remiss, får ett rakt ja av vissa instanser. Andra är mer tveksamma eller har förbehåll.
Sveriges Lärare har tidigare varit kritiska till mobilförbudet. Den kritiken kvarstår egentligen – men fackförbundet säger ändå ja i sitt remissvar.
”Den stora majoriteten av skolor i dag har redan mobilförbud och har möjlighet att reglera detta. Mobilförbud har blivit en symbolfråga för regeringen som fått alldeles för stort fokus”, säger Pia Rizell i en skriftlig kommentar till TT.
”Det flyttar fokus från det som regeringen bör satsa på i stället: Att ge tillräckliga resurser till skolan, fler behöriga lärare och minska lärarnas skyhöga arbetsbörda.”
Saknar stöd
Ett mobilförbud i sig kommer inte att ändra något, enligt fackförbundet.
”Ett mobilförbud är långt ifrån lösningen på problemen med trygghet och studiero i skolan. Lösningarna är mindre undervisningsgrupper, mer personal och att elever som behöver det får särskilt stöd”, säger Pia Rizell.
Sveriges Skolledare, som organiserar rektorer och andra ledare inom utbildningsområdet, påpekar att över 80 procent av skolorna redan i dag tillämpar ett mobilförbud. Förbundet är dock ändå för ett nationellt förbud på lägre nivåer – men emot att det införs på högstadiet.
Samtidigt påpekar förbundet, likt flera andra remissinstanser, att det saknas vetenskapligt stöd för de positiva effekterna av ett nationellt mobilförbud.
”Positiva erfarenheter”
Flera kommuner, till exempel Nässjö, vittnar i sina remissvar dock om att deras lokala förbud fungerat väl.
“Det högstadium i Nässjö som redan i dag har mobilförbud under hela skoldagen har haft positiva erfarenheter av införandet, och det finns redan nu planer att införa mobilförbud i samtliga högstadier”, skriver kommunen.
Skolinspektionen säger nej med hänvisning till att det befintliga regelverket är bättre. Samtidigt säger SKR (Sveriges kommuner och regioner) nej på grund av bland annat annat merkostnader och en ökad administrativ börda.
I sitt remissvar – som Tidöpartiernas representanter i styrelsen reserverat sig mot – skriver SKR att ett förbud visserligen kan vara gynnsamt, men att det som i dag borde vara upp till rektorerna på respektive skolenhet.