Nyheter24
Annons

Forskarnas upptäckt: Blandningen var toxisk

Publicerad: 4 juli 2025, kl. 13:38
Pellets av återvunnen plast innehåller flera olika kemikalier. Arkivbild. Foto: Tom Strattman/AP/TT

Plastföroreningar är ett hot mot människor, djur och hela planeten. Men att återvinna löser inte problemen. En ny studie visar att ett enda pellet av återvunnen plast innehåller en mängd olika kemikalier – vissa av dem hormonstörande.

Ett problem med plast är att innehållet sällan deklareras. Vid återvinning förs kemiska tillsatser och potentiellt giftiga ämnen vidare till nya produkter.

Forskare vid Göteborgs universitet har undersökt pellets av återvunnen polyetenplast från olika ställen i världen. De lät plastpelletsen ligga i vatten i 48 timmar och exponerade sedan yngel från zebrafisk för vattnet i fem dagar.

— Vi visste att det fanns kemikalier i plasterna. Men vi visste inte hur mycket som skulle komma ut i vattnet eller hur lång tid det skulle ta och hur det skulle gå med fiskarna, säger Bethany Carney Almroth, professor vid Göteborgs universitet och huvudansvarig för projektet.

Såg förändringar

Trots den relativt korta tiden kunde man se förändringar hos ynglen kopplat till hormonsystem och fetma. Tidigare forskning har visat liknande effekter hos människor som exponerats för giftiga kemikalier i plast.

Annons

Forskarna uppmätte 84 olika kemikalier i vattnet.

— Det var ganska låga koncentrationer och inte många ämnen som kom upp i toxiska koncentrationer bara för sig. Men summan och blandningen var toxisk.

Innan plastpelletsen lades i vattnet identifierade forskarna flera hundra olika kemikalier. En del används vid tillverkningen, medan andra - som läkemedel och bekämpningsmedel - tros ha förorenat plasten när den använts och sedan förts med till den återvunna produkten.

Blir giftig

Att det inte går att veta vilka kemikalier som kommer att finnas i plasten ser Bethany Carney Almroth som det största problemet med återvinning. Det finns också en risk för att kemikalier blandas och gör den återvunna plasten giftig.

Annons

Och det mesta av plasten som omger oss är inte gjord för att återvinnas, påpekar hon.

— Industrin har vetat om det här sedan länge men ändå kommunicerat utåt att återvinning skulle vara en lösning.

Återvinning skulle kunna vara ett sätt att få bukt med plast, anser hon, men inte på det sätt det sker i dag.

— Vi måste göra det bättre. Om vi inte har produkter med färre kemikalier, transparens genom hela varukedjorna och mer separerade avfallsströmmar och regelverk kring återvinning, så kommer vi att ha de här blandningarna.

Kommentarer

Annons
Annons
Annons