Det är sommar och sol vilket betyder att det för många svenskar rycker i både rosé och bubbel-tarmen. Vanligt förekommande är att vi svenskar dricker betydligt mer under vår semester.
– Var femte upplever att de dricker så mycket att de ifrågasätter sitt eget drickande, säger Mojtaba Ghodsi IQ:s vd, i TV4:s Nyhetsmorgon.
På lång sikt har drickandet dock gått ner i den svenska populationen.

I en ny intervju med Göteborsposten pratar Krzysztof Labuz överläkare på Nordhemskliniken, om just semesterdrickande och att vissa har enklare att återgå till det normala livet efter en semester med mer alkohol, medan vissa kan behöva ta hjälp.
Det många har svårt med är att avgöra huruvida de "helt enkelt tycker om att ta ett glas" eller om de faktiskt hamnar i en alkoholproblematik.
Frågorna du kan ställa dig själv om alkohol
Enligt Krzysztof Labuz kan man fundera över hur man dricker, om man kan sluta när man vill eller om man hela tiden vill ha mer. Att ha svårt att sluta tänka på alkohol eller när man ska få dricka nästa gång kan också klassas som en varningsflagga.

Men man ska inte luras av det här med mängd. Du behöver inte dricka stora mänger alkohol för att vara alkoholberoende. Skälet är att hjärnan vänjer sig vid alkohol och när den försvinner ur kroppen så saknar hjärnan alkoholen och ger symtom som abstinens eller psykiska symtom.

I intervjun berättar även Krzysztof att många som har problem med alkohol gärna vill påvisa inför andra att de absolut inte alls har någon form av problem – och därför väljer de att inte dricka under perioder, men har då ganska jobbigt med det.
När de sedan dricker igen hamnar de i samma mönster.
När han i intervjun får frågan vad han anser är en normal mängd att dricka så svarar han:
– Jag har ingen rekommendation för det. Alkohol är ett gift, så man måste själv välja om man vill ”förgifta” sig eller inte. Varje mängd alkohol är skadlig, avslutar han.