Annons

Polisen varnar: ”Investeringen” som tömmer ditt konto

Publicerad: 10 juli 2025, kl. 21:30
Sedlar och polis
Foto: Stian Lysberg Solum & Caisa Rasmussen/TT & Anders Wiklund/TT

Lockas du av snabba pengar via sociala medier? Det kan bli ditt livs dyraste misstag. Nu går polisen ut med en ny varning för kryptobedrägerier – där bedragarna tömmer dina konton med hjälp av fejkade rådgivare.

”Vill du bli lika rik som den här kändisen?”

Så börjar det. En video på Facebook eller Youtube visar en välkänd idrottsprofil – ibland till och med i ett fejkklipp där kändisen själv talar direkt till dig, berättar om en ”ny investeringsmöjlighet” som gjort den ekonomiskt oberoende. Länken ligger mitt i ditt Facebook-flöde – och allt ser legitimt ut.

Du klickar. Du lockas. Du luras.

Men det är en bluff. Hela videon kan vara AI-genererad. Och det du klickar på är början på en avancerad fälla som tömt konton över hela Sverige.

Nu har polisen gått ut med en ny varning till allmänheten. 

Annons

"Gå inte på kryptobluffen i sociala medier"

Så skriver Polisen på sin hemsida, och låter kryptoanalytikern Partik uttala sig om saken:

– Användaren fyller i ett formulär och blir kontaktad av en person som påstår sig vara rådgivare. Man blir övertygad om att investera, skapar ett konto på en kryptobank och får kanske till och med hjälp med den praktiska transaktionen. I själva verket blir man vilseledd och förlorar pengarna, säger Patrik, kryptoanalytiker i polisregion Öst.

Men någon investering sker aldrig. Pengarna försvinner – ofta för alltid.

Annons

AI och sociala medier – bedragarnas drömvapen

Tekniken går snabbt – och bedragarna är steget före. I dag används AI för att fejka kändisars röster och ansikten i videoklipp som ser skrämmande äkta ut. Ofta är annonserna utformade som nyhetsartiklar eller påhittade klipp från tv-program, något som polisen starkt varnar för på sin hemsida.

– Man måste vara källkritisk på nätet. Bara för att det står på Facebook eller sägs i en video på Youtube behöver det inte vara sant, berättar polisen Patrik. 

Kryptobedrägerierna slår hårt – ibland förlorar folk miljoner

Annons

Trots att kryptobedrägerier är mindre vanliga än exempelvis vishing, handlar det ofta om större summor. I vissa fall har personer förlorat miljonbelopp, rapporterar Polisen. 

Kryptovaluta – en favorit bland kriminella

Hos polisens IT-brottscentrum blir kryptovaluta allt vanligare i brottsutredningar. Den digitala valutan används ofta i organiserad brottslighet, bland annat för att ta emot betalningar för narkotika eller föra ut pengar till utländska kryptobanker.

Så skyddar du dig – innan det är för sent

Investeringar innebär alltid risker – men vissa risker är rena bedrägerier. Här är Polisens tips för att inte bli lurad:

  • Verkar något för bra för att vara sant? Då är det ofta det.
  • Läs på. Förstår du vad du investerar i – och varför?
  • Kolla alltid upp företaget i Finansinspektionens register, de hittar du här.
  • Dubbelkolla att det inte finns på Finansinspektionens varningslistan, den hittar du här.
  • Låt aldrig någon ta kontroll över din dator via fjärrstyrningsprogram.
  • Investera aldrig på uppmaning av någon du inte känner personligen.

Kommentarer

Annons
Annons
Annons