Nästa år är det valår i Sverige. Då ska alla röstberättigade från 18 år och uppåt avlägga sin röst om vilka de vill ska styra Sverige de kommande fyra åren.
I och med blockpolitiken, som blev ett välkänt uttryck i Sverige valåret 2006, så har många gått från att rösta på ett specifikt parti eller person till att istället rösta på dem man vill ska samarbeta partier emellan.
Regeringen vill digitalisera valet 2026
Det svenska valsystemet har kommit att bli allt mer digitaliserat och i en proposition vill regeringen att väljarna ska få digitala röstkort istället för röstkort på papper inför valet 2026.
”Förändringen gäller enbart de som har en så kallad digital brevlåda, till exempel Kivra eller Min myndighetspost, och har godkänt att ta emot myndighetsinformation den vägen. För andra fortsätter röstkortet att komma i pappersform”.
Pensionärernas riksorganisation ryter ifrån
Förslaget har fått Pensionärernas riksorganisation, PRO, att ryta ifrån. De menar att det finns risker med förslaget då det finns äldre personer som är omedvetna eller osäkra på hur det hela kommer att fungera.
”Man kan också ha skaffat den digitala brevlådan för flera år sedan, men senare slutat använda den aktivt, när den digitala förmågan avtagit. De invändningarna saknas helt i regeringens proposition”, skriver de på hemsidan.
PRO: ”En väldigt allvarlig risk”
PRO:s generalsekreterare, Christine Cars-Ingels, berättade för Dagens Nyheter att digitaliseringen kan medföra en stor risk för att öka misstron bland medborgare som upplever att de blir exkluderade.
– Det finns en väldigt allvarlig risk för misstro bland medborgare som känner sig exkluderade. En så pass fundamental rättighet som att rösta i val får inte gå någon förbi. Man måste säkerställa med både hängslen och livrem att de analoga alternativen finns kvar och fungerar fullt ut.