Annons

Expert: Forssells familj är inte Säpos uppdrag

Publicerad: 11 juli 2025, kl. 13:56
Uppdaterad: 11 juli 2025, kl. 14:52
Migrationsminister Johan Forssell (M) har en son som varit aktiv i högerextrema kretsar. Arkivbild. Foto: Anders Wiklund/TT

Säpos uppdrag att skydda ministrar omfattar i dag inte att även ha koll på familjemedlemmar. Men uppdraget kan behöva vidgas, enligt en underrättelseexpert.

Jörgen Holmlund, som undervisar i underrättelseanalys på Försvarshögskolan, pekar på att vikten av att skydda politiker ökar och att mer resurser kan behöva avsättas.

— Vi är i ett annat landskap nu än tidigare, säger han.

— Det innebär att man också behöver säkerställa hur ungdomar i de folkvaldas närhet rör sig för att hålla oegentliga aktörer från dem.

Att våldsbejakande extremism dyker upp i närheten av en minister är, enligt Holmlund, ett exempel på hur en säkerhetstjänsts uppgift vuxit.

Svårt att ha koll

Annons

Tidningen Expo avslöjade för snart två veckor sedan att migrationsminister Johan Forssells då 15-årige son varit aktiv i högerextrema kretsar.

Det är oklart om Säpo kände till det, innan Expo började ställa frågor. Holmlund har dock svårt att tro att Säpo kan ha haft koll på sonen och påpekar att det inte heller omfattas av Säpos uppdrag att skydda den centrala statsledningen.

— Att följa alla ministrar och alla deras respektive tror jag är ett ganska omfattande uppdrag, säger Holmlund.

— Det skulle sluka rätt mycket personresurser att följa och skydda och dessutom kartlägga hur ungdomar rör sig i skolmiljö, i idrottssammanhang, i föreningsliv och hur man dessutom rör sig i sociala medier.

Holmlund tycker dock att politiker behöver mer hjälp att skydda sig mot till exempel infiltrationsförsök eller oönskade kontakter.

Annons

Ingen säkerhetsprövning

Vissa ministrar har i dag kontinuerligt personskydd, bland annat livvakter, medan andra har tillfälligt personskydd beroende på hotbild. Säpo gör återkommande bedömningar av hotbilden mot dem.

Däremot säkerhetsprövas inte ministrar, då man går igenom politikerns levnadssätt och relationer för att upptäcka eventuella säkerhetsrisker. Att folkvalda skulle behöva godkännas ur säkerhetssynpunkt, likt tjänstemän på viktiga poster, vore mycket känsligt.

— Men man kanske skulle ställa frågan i en säkerhetsbedömningsintervju till alla – ser du att det finns oegentliga aktörer på olika sätt i din närhet och vad kan vi hitta i polisiära register? säger Holmlund.

Så någon typ av av prövning kan behövas?

— En bredare prövning på individnivå, dessutom kopplat till relationer som kan utgöra en problembild som Säpo och andra behöver hålla koll på för att skydda dig i din roll som minister, som riksdagsledamot eller som kommunpolitiker. Det är ett lite mer omfattande uppdrag än vad man har i dag.

Kommentarer

Annons
Annons
Annons