Dödlighet i hjärtinfarkt har halverats

Regelbunden kontroll av att nationella riktlinjer följs uppges vara orsaken.


De senaste 13 åren har dödligheten i hjärtinfarkt halverats i Sverige, uppger Sveriges Radio Ekot. Detta framkommer i en rapport som svenska hjärtspecialister har gjort.

–Den här minskningen i dödlighet har skett i alla åldersgrupper och för båda könen, säger Ulf Stenestrand, överläkare och docent vid kardiologiska kliniken på universitetssjukhuset i Linköping till Ekot.

För tretton år sedan började Sverige föra statistik om hjärtinfarkt. Då dog nästan var fjärde person över 75 år som drabbades. I dag dör drygt var tionde patient i åldersgruppen, enligt rapporten Ekot tagit del av.

Om man ser till drabbade patienter under 65 år är det bara två procent av hjärtinfarkterna som leder till döden. Detta är ett bra resultat, men det är svårt att jämföra det med andra länder eftersom det bara är Sverige som för detaljerad statistik, säger Stenestrand.

–Det enda man kan jämföra med det är enstaka stickprov. Det finns inget annat land som har koll på hur hela landet ligger till i hjärtintensivvård och hjärtinfarktvård, säger Ulf Stenestrand.

Bättre mediciner och bättre behandlingar uppges vara orsaken till att dödligheten halverats. Men samtidigt kontrolleras att sjukhusen följer nationella inriktningar vad gäller behandling. Det finns nationella riktlinjer även i andra länder, men oftast har de inget system som kontrollerar att riktlinjerna följs, uppger Stenestrand.

Ulf Stenestrand tror att dödligheten kan sänkas ytterligare.

–Vi inte kommit så långt som vi kan i vetenskapen. Nya studier står bakom dörren och vi kommer att få nya mediciner och nya behandlingar inom den närmaste framtiden. Därmed är det inte heller sagt att vi ska leva för evigt men att vi ska fortsätta minska dödligheten i hjärtinfarkt det är jag helt övertygad om, säger Ulf Stenestrand till Ekot.

Skrivet av:

Relaterat
Senaste nytt

Kristinehamn: Polisen rapporterar om arbetsplatsolycka

Flera döda i fabriksbrand i Taiwan

Minst fem människor har omkommit och över 100 har förts till sjukhus efter en brand följd av explosioner vid en golfbollsfabrik i södra Taiwan. Tre av dem som har bekräftats döda var enligt myndigheterna brandmän. Sökarbetet fortsätter efter flera personer som saknas.

Raset på E6: "Det som rör sig är leran"

Lera i jorden gör att skred förr eller senare inträffar, enligt experten Johan Kleman. Det här kommer inte som en blixt från klar himmel, säger han om raset på E6 i Stenungsund.

Ingen gripen efter dubbelmordet i Sandviken

Fortfarande har ingen gripits efter krogskjutningen i centrala Sandviken på torsdagskvällen, där en man i 20-årsåldern och en man i 70-årsåldern miste livet. Ytterligare två personer, en kvinna i 20-årsåldern och en man i 45-årsåldern, skadades i skottlossningen.

Gängledare hann fly innan fängelse stormades

1 timme sedan
Venezuela uppgav i veckan att man tagit "full kontroll" över fängelset Tocorón som under lång tid styrts av det ökända kriminella gänget Tren de Aragua.

EU-topp: Obalanserad handel med Kina

1 timme sedan
EU:s handelskommissionär Valdis Dombrovskis anser att unionens handelsrelation till Kina är "väldigt obalanserad".

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.