Försvaret står inför en massiv upprustning de kommande åren, och nu är utredningen om framtidens personalförsörjning här. Flera förslag sticker ut – och väcker både hopp och oro.
Bland annat vill man fördubbla dagersättningen för värnpliktiga, från dagens 146 kronor till 288 kronor om dagen. Men samtidigt föreslås kraftiga förändringar i hur länge man kan vara skyldig att tjänstgöra. rapporterar SVT Nyheter.
Kan kallas in till 70 års ålder
Idag gäller värnplikt formellt fram till 47 års ålder. Men enligt det nya förslaget ska tidigare officerare kunna kallas in fram till 70. Det gäller personer som har tjänstgjort som yrkes- eller reservofficer i minst ett år.
Utredningen föreslår också att den nuvarande tidsgränsen för värnpliktiga, den så kallade tioårsregeln, ska tas bort helt. I dagsläget skrivs personer ut ur krigsorganisationen om det gått mer än tio år sedan deras senaste övning. Den spärren kan alltså försvinna, skriver SVT Nyheter.
Kan hamna i reserv – utan att veta om det
Om förslaget går igenom innebär det att tusentals personer som tidigare gjort lumpen, och som idag inte längre räknas som krigsplacerade, kan hamna i en ny personalreserv. Därifrån kan de kallas in, efter ny utbildning, om behov uppstår.
Enligt utredningen handlar det inte om att människor direkt ska aktiveras, utan att staten ska ha rätt att disponera dem, anger SVT Nyheter.
Bakgrunden: 300 miljarder extra
Upprustningen är del av den överenskommelse som riksdagens partier enats om: 300 miljarder extra till totalförsvaret de kommande åren, utöver den årliga budgeten.
Försvarsmakten ska bygga ut både numerären och kapaciteten. Målet är att minst 10 000 värnpliktiga ska utbildas per år till 2030 – därefter ska siffran upp till 12 000, informerar SVT Nyheter.
Detta föreslås i utredningen:
- Dagersättningen höjs från 146 till 288 kr/dag
- Tidigare officerare kan kallas in fram till 70 års ålder
- Tioårsregeln för krigsplacering slopas
- En ny personalreserv ska kunna kallas in vid behov
- Fler ska genomgå grundutbildning med värnplikt