Annons

Sprängdåden ökar – nu skärps tillsynen

Publicerad: 15 juli 2025, kl. 06:04
En explosion i Fullerö utanför Uppsala den 28 september 2023 orsakade omfattade skador i området och dödade en 24-årig kvinna som låg och sov i ett av husen. Foto: Pontus Lundahl/TT

Sprängdåden ökar och ofta används byggarbetsplatsers sprängmedel. I dag ändras lagarna för att försöka strypa tillgången. Tillsynen behöver prioriteras mer på det här området, säger Ann-Sofie Eriksson vid Sveriges Kommuner och Regioner.

Människor har dödats och hem söndertrasats i de senaste årens sprängdåd. Senaste halvåret har 104 sprängdåd inträffat – en fördubbling jämfört med samma tid förra året, enligt polisen. Många av dåden utförs med sprängämnen som finns på den lagliga marknaden. I januari bedömde polisen att pyroteknik, såsom fyrverkeribomber, ligger bakom hälften.

Nu kommer lagändringar som ska försvåra kriminellas och obehörigas tillgång till så kallade explosiva varor som kräver tillstånd av kommunen. Där ingår också tillsyn av hanteringen av varorna.

Men kommunerna gjorde under 2023 endast 401 tillsyner medan 3 816 tillstånd gavs ut, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps årliga uppföljning. Även 2022 var tillsynerna färre än före pandemiåren.

Har nedprioriterats

Tillsynerna ska nu öka. MSB får en samordnande roll och ska ta fram regler för hur och när de ska göras. Det blir också krav på tillsyn om det bedöms nödvändigt.

Annons

— Vi ser att tillsyn förväntas ge effekten att man (tillståndsinnehavaren) vill följa lagen, eftersom man vet att man kan bli kontrollerad. Det finns också ett syfte i att vara mer synlig, säger Sabine Dahlquist-Hedlund vid MSB.

Hon tror att de hittills få tillsynerna beror på kommunernas olika mängd resurser och att det nedprioriterats när det inte funnits tydliga krav. Enligt Ann-Sofie Eriksson, sektionschef för tillväxt och samhällsbyggnad vid Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), har det för vissa inte funnits tid för tillsyn under de tre år som varje tillstånd gäller.

— Vi håller med om att tillsynen behöver prioriteras mer på det här området, där hoppas vi att MSB:s stöd ska underlätta för kommunerna, säger hon.

Ett tillstånd i hela landet

Det brottsförebyggande perspektivet skärps också. Kommunerna får utökad rätt att återkalla och ändra tillstånd, likaså skärps lämplighetsprövningen som redan görs. Tillståndsinnehavaren krävs också på att anmäla när och var varorna används, och var de förvaras, vilket inte varit fallet tidigare.

Tidigare har tillståndsansökaren kunnat anses olämplig i en kommun men fortsätta hantera varorna i en annan. Nu kommer en kommuns tillstånd gälla i hela landet.

— I sak som det var har det inte varit fel, men det blir en bättre överblick när det är ett och samma tillstånd i hela landet, och kan hittas i det nationella registret som är upprättat, säger Sabine Dahlquist-Hedlund.

Fakta: Lagändringarna för tillstånd och tillsyn av explosiva varor

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) får en samordnande roll för kommunernas tillståndsverksamhet för explosiva varor. MSB får även ansvar för tillsyn av kommunernas tillstånds- och tillsynsverksamhet.

På olika sätt förstärks det brottsförebyggande perspektivet i reglerna för de som får tillstånd. Däribland stärks kommunernas möjligheter att ändra eller återkalla tillstånd.

Tillståndsinnehavaren blir skyldig att anmäla användningen av explosiva varor och var varorna tillfälligt förvaras i kommunen.

Tillstånd för viss hantering av explosiva varor som sker i flera kommuner ska endast behöva prövas av en kommun.

Vid tillsynsärenden införs sekretess, såsom det är vid tillståndsärenden sedan tidigare.

Lagändringarna började utredas i maj förra året och börjar gälla den 15 juli 2025.

Källa: Riksdagen

Kommentarer

Annons
Annons
Annons