Sol, semester och temperaturer över 30 grader – sommaren har på allvar nått norra Sverige. Men samtidigt som många planerar fest och ledighet, höjer experter ett varningens finger.
SMHI har utfärdat en gul varning för extrem värme i de inre delarna av mellersta Norrland. Under de kommande dagarna kan temperaturerna stiga rejält, något som kan innebära risker – särskilt i kombination med alkohol, rapporterar Sveriges Radio.
Detta är extra farligt när det är varmt
Enligt Fredrik Spak, överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och docent i folkhälsovetenskap, bör man undvika att dricka alkohol när det är riktigt varmt ute.
Kroppen har svårare att reglera värmen vid alkoholintag, vilket gör det lättare att drabbas av uttorkning eller solsting.
Alkohol minskar dessutom kroppens förmåga att svettas – vilket är avgörande för att hålla en normal kroppstemperatur, förklarar Spark för Sveriges Radio.
Dolda dryckesfällan – som kan lura dig i värmen
Fredrik Spark pekar också på att det inte bara är alkohol som kan bidra till vätskebrist. Även söta drycker och koffeinhaltiga produkter har vätskedrivande effekt, och bör undvikas vid höga temperaturer, rapporterar Sveriges Radio.
Semester + sol + alkohol = riskkombination
Vården ser även en ökad risk för svenska turister i Europa, där temperaturen ofta överstiger 25 grader. Under semestern tenderar många att dricka mer, samtidigt som kroppen utsätts för stark sol och värme.
Så skyddar du dig – vårdens enkla råd
Rekommendationen är att dricka rikligt med vatten, undvika direkt solljus under dagens varmaste timmar och att vara särskilt försiktig med alkohol när temperaturen stiger, informerar Sveriges Radio.