Flera länder har uppmanat att pausa eller säga upp associationsavtalet med Israel, som reglerar EU:s ekonomiska och politiska samarbete. Socialdemokraterna vill frysa avtalet.
— Är man angelägen om att sätta ökad press på Israel så bör man naturligtvis vara på plats och prata med sina utrikesministerkollegor och förmå dem att sätta press på Israel, säger han.
”Förvånande”
Ygeman tycker det är ”förvånande” att Malmer Stenergard inte var på plats på mötet samtidigt som man kritiserat att kommissionen inte lagt fram ett konkret förslag.
— Skälet till att kommissionen inte lägger fram förslaget är att de uppfattar att det inte finns majoritet bland medlemsländerna. Då krävs det att man jobbar med sina utrikesministerkollegor för att förmå fler länder att sluta upp bakom den här linjen – om det ens är Sveriges linje, det är ju väldigt oklart, säger han till TT.
Ygeman tycker att det finns få tillfällen som är bättre än utrikesministermötet för att sätta press på Israel.
I en skriftlig kommentar till TT säger Malmer Stenergard att hon ”står i princip dagligen i kontakt” med resterande utrikesministrar.
”På dagordningen för rådsmötet stod inga beslut utan enbart diskussion. Det beklagar regeringen. Jag har varit tydlig med att jag tycker det tar för lång tid och jag vill inte ha mer diskussion”, säger hon.
”Utesluter ingenting”
Malmer Stenergard uppger att ”regeringen utesluter ingenting men vill som sagt se konkreta förslag”.
En paus av associationsavtalet kräver enhällighet inom EU, vilket i nuläget inte finns.
— Jag bedömer inte att det över huvud taget är realistiskt att tro att det skulle kunna finnas enhällighet bakom ett sådant beslut, och jag tror också att det är viktigt att bibehålla former för dialog med Israel, sade Malmer Stenergard på telefon till TT under tisdagen.
Av de 27 medlemsländerna var 13 utrikesministrar på plats och övriga företräddes av ersättare.