Förhållandena i ambulanssjukvården har länge varit ansträngda.
— Men det här är det värsta jag sett under mina åtta år. Och nu är vi i ett normalläge utan någon pandemi eller katastrof att ta hand om, säger Emil Skoglund, som också är förtroendevald i Vårdförbundet och skyddsombud.
Täcker nästan hela Stockholm city
I vanliga fall ska minst tre ambulansbilar från stationen i Stockholm city vara i tjänst dygnet runt, oftast är det fler än så. Området innefattar Norrmalm, Vasastan, Östermalm, Kungsholmen och närliggande områden. Södermalm täcks upp söderifrån.
Samtliga ambulanser i länet hjälper dock till att täcka upp för varandra.
— Men om en ambulans måste rycka in från Lidingö eller Solna så blir samtidigt det området utan.
I Stockholms län med nästan 2,5 miljoner invånare finns runt 30 ambulansstationer. I området som stationen i city täcker bor hundratusentals.
Att situationen blivit så ansträngd kallar han för en ”perfekt storm” av dålig arbetsmiljö, folk som sagt upp sig och rekryteringssvårigheter.
— Nästa helg ser jag att vi har 16 vakanta pass för specialistsjuksköterskor för ambulanserna i norra Stockholm, säger Emil Skoglund som hoppade in och jobbade extra i måndags på sin semester.
Efter att Emil Skoglund larmade om tisdagens situation har regionledningen kallat till krismöte. Oppositionsregionrådet Kristoffer Tamsons (M) kallar situationen för ett haveri och ett direkt hot mot patientsäkerheten, i en kommentar till TT.
”Inte bra”
Regionrådet Talla Alkurdi (S) beskriver situationen som ”inte bra”. Under morgondagen ska sjukvårdsledningen kallas till ett möte för att diskutera bemanningsfrågan.
— Jag har haft en bra dialog med vårdförbundet under dagen, och vi har en gemensam bild av att ambulanserna ska bemannas. Vi utesluter inga åtgärder, säger hon.
Den 1 maj övergick ambulanssjukvården i Stockholm i regional regi, genom bolaget Ambulanssjukvården i Storstockholm (AISAB).
— Det här är den första sommaren. Arbetet med att förbättra beredskapen i regionen långsiktigt måste fortsätta, helt enkelt, säger Talla Alkurdi.
Jani Sundqvist är verksamhetsansvarig på AISAB. Han bekräftar att tre ambulanser fick ställas av på citystationen på tisdagen på grund av personalbrist.
— Jag vill vara tydlig med att ambulanserna verkar över hela länet, inte bara stationen de utgår från. Vi har mellan ungefär 40 och 80 ambulanser i tjänst under alla dygnets timmar och det var likadant i går. Sedan har vi en väldigt tuff bemanningssituation med personalbrist, speciellt på sommaren. Våra medarbetare är fantastiska som ställer upp, säger han.