Nyheter24
Annons

Så undviker du matfara i sommar – Livsmedelsverkets bästa tips

Publicerad: 24 juli 2025, kl. 19:00
Det är viktigt att hålla koll på maten under rötmånaden. Foto: Tim Aro/TT & Amanda Pedersen Giske

Nu drar rötmånaden igång – en period då sommarvärmen kan göra maten både farlig och kortlivad. Livsmedelsverket varnar för ökade risker för magsjuka och uppmanar svenskarna att ta maten på allvar.

Nu är rötmånaden här – den tid på sommaren då värme och fukt skapar drömförhållanden för bakterier och mögel. 

Livsmedelsverket har därför gått ut med uppmaningar till allmänheten för att undvika både matsvinn och magsjuka.

Fukt och värme ökar risken

Rötmånaden infaller traditionellt i slutet av juli, men det är vädret som avgör när den egentligen börjar. Varmt och fuktigt klimat ger bakterier bästa möjliga tillväxtmiljö – både sådana som förstör maten och de som kan göra oss sjuka. Därför är det viktigare än någonsin att hålla koll på temperaturen.

Annons

"Ditt viktigaste verktyg är kylväskan, och ditt viktigaste kom-ihåg är just temperaturen", skriver myndigheten.

Så håller du maten säker

För att undvika att maten blir dålig och farlig att äta, rekommenderas några enkla men viktiga råd:

  • Håll kylvaror kalla – både i butiken, under transport och hemma i kylskåpet.
  • Ha kylskåpet inställt på +4 grader.
  • Låt inte kylvaror stå framme i rumstemperatur längre än två timmar.
  • Använd alltid rena redskap och skärbrädor, särskilt vid hantering av rått kött och kyckling.
  • Genomstek köttfärs och kyckling – och använd gärna en termometer. Köttfärs ska ha nått 70 grader för att vara säker att äta.
Annons

På utflykt och i sommarvärmen

Sommaren innebär också fler måltider utomhus på stranden, i båten eller på picknick. Då gäller det att tänka ett steg längre.

Livsmedelsverket rekommenderar att man alltid ska packa matsäcken i kylväska med kylklampar. Och inte glömma bort handhygienen, särskilt om det inte finns rinnande vatten. Handsprit eller våtservetter är då ett bra alternativ.

Annons

Lita på dina sinnen och minska matsvinnet

Samtidigt uppmanar myndigheten att vi inte ska slänga mat i onödan. Mycket kan fortfarande ätas, även efter bäst före-datum. Så länge det luktar, smakar och ser okej ut.

Genom att inte ta fram mer än vad som går åt vid måltiden, och snabbt kyla ned rester, går det att förlänga hållbarheten och minska svinnet.

Att ha koll på maten under rötmånaden är inte bara en fråga om att undvika magsjuka – det är också ett sätt att ta hand om både miljön och plånboken.

Kommentarer

Annons
Annons
Annons