Sommaren är här – och med den kommer fästingarna. Men det många inte vet är att ett enda bett kan ge livslånga konsekvenser. Nyheter24 har tidigare rapporterar om rekordökning av TBE-fall runt om i Sverige.
Hittills har 87 fall av TBE, fästingburen hjärninflammation, bekräftats i Sverige i år. Och enligt experter kommer antalet att öka.
Samtidigt saknar mer än var tredje svensk ett fullgott skydd, trots att viruset sprids i allt fler delar av landet. Enligt ett pressmeddelande från VaccinDirekt har den ovanligt kalla våren och den sena sommarvärmen gjort att många skjutit upp sin vaccination – något som nu kan få konsekvenser.
Charlotta Zacharias, läkare och sakkunnig på VaccinDirekt, berättar i pressmeddelandet att okunskapen fortfarande är stor.
– Vi möter många människor som har frågor om TBE, men också en hel del som inte uppfattar att de befinner sig i riskzoner. Det handlar ofta om okunskap, vilket är fullt förståeligt, säger hon.
Många blandar ihop sjukdomen
Zacharias möter dagligen personer som blandar ihop TBE med borrelia – och tror att sjukdomen går att behandla. Men TBE är ett virus som det inte finns något botemedel mot, men behandling kan lindra symtom.
Fem vanliga missuppfattningar – enligt läkaren:
1. "Jag har aldrig fått en fästing".
Du kan ha blivit biten utan att märka det. Det räcker med ett bett för att bli sjuk.
2. "TBE och borrelia är samma sak".
Nej. Borrelia kan botas med antibiotika. TBE kan inte botas alls.
3. "Det är för sent att vaccinera sig nu".
Skyddet börjar byggas direkt efter första dosen – det är värt det även under sommaren.
4. "Barn behöver inte vaccineras".
Barn drabbas också – ofta med otydliga symtom. Flera regioner erbjuder gratis vaccin.
5. "Fästingar finns bara på landet".
De trivs även i parker, gräsmattor och trädgårdar. Även husdjur kan bära med dem hem.