Neandertalare, som dog ut för omkring 40 000 år sedan, åt stora mängder proteinrik mat. Det vet vi eftersom analyser av benrester haft väldigt höga mängder kväve. Forskarvärlden har länge trott att det beror på att de åt rejält med kött, i nivå med lejon och vargar som ligger i topp i näringskedjan.
Men en studie som publiceras i tidskriften Sciences Advances pekar på en helt annan förklaring. Forskare från bland annat University of Michigan analyserade mängden kväve i fluglarver insamlade från människokroppar som fått förmultna i två år på ett rättsantropologiskt laboratorium. De kunde då se att larverna hade betydligt högre värden av isotopen kväve 15 – som är ett indirekt mått på mängden kväve – än den vävnad de levde i. Detta skulle kunna visa att larver i ruttet kött som neandertalarna åt också var väldigt kväverika.
Fluglarverna, som även är en bra källa till både proteiner och fett, fanns sannolikt i bland annat ruttet kött som neandertalarna åt.
— Sannolikt var larver en huvudsaklig källa till mat, säger en av studieförfattarna John Seth till The Guardian.
Även om forskarna argumenterar för teorin om fluglarver som avgörande kvävekälla är de inte helt säkra. De lyfter några svagheter med studien, bland annat att de larver som analyserats kommer från nutid och inte från när neandertalarna levde.
Det klimat och de temperaturer som rådde då kan också ha påverkat förruttnelseprocessen i kött från de djur som neandertalarna åt.