Nyheter24
Annons

Krämig men inte rinnande – så undviks salmonella

Publicerad: 14 sep. 2025, kl. 07:08
Ägg kan innehålla salmonella men om de upphettas ordentligt. Foto: Johan Nilsson/TT

Den senaste tidens utbrott av salmonella har väckt en del oro. Om du vill göra ditt bästa för att slippa magsjukan finns det några enkla regler att följa. Välj nordiska ägg om du ska göra majonnäs, säger Livsmedelsverkets expert Mats Lindblad som kommer med fler tips.

I veckan har ett salmonellautbrott drabbat ett äldeboenden i Katrineholm, 33 personer har bekräftats smittade och en person har avlidit.

I slutet av augusti återkallade Axfood, Ica och Lidl ägg eftersom det fanns risk att de innehöll salmonella. Enligt Folkhälsomyndigheten har det varit en ökning av senaste veckorna och där följer man nu noga utvecklingen.

Salmonellabakterierna sprids framför allt genom mat som inte är ordentligt kokt eller stekt. De sprids också genom frukt och grönsaker som inte har sköljts ordentligt. Det orsakar ofta magsjuka med diarré, magont och feber men sjukdomen kan ge allvarliga följder som dödsfall, särskilt för riskgrupper.

Även om ett ägg eller en kyckling skulle ha salmonella så blir du kvitt det genom att tillaga maten ordentligt. Men hur varmt behöver det egentligen bli?

— Vid 70 grader dör salmonellan väldigt fort men den dör också vid 60 grader även om det tar lite längre tid. Det går alltså att använda i en kaka eller koka det, säger Mats Lindblad, smittskyddssamordnare på Livsmedelsverket.

Annons

Majonnäs lurigt

Ett hårdkokt ägg är alltid säkert men även en krämig äggula är riskfri att äta enligt honom. Däremot inte en rinnig.

— Salmonella från nordisk äggproduktion är extremt ovanlig så den som vill äta ägg utan att värmebehandla dem som exempelvis till majonnäs, kan göra det.

Salmonella överlever däremot i frysen så även den som gör glass bör enligt Livsmedelsverket välja ägg från Sverige, Norge, Finland och Danmark.

Groddar med smitta

Annons

Även i svensk kyckling är salmonella extremt ovanligt, här provtas varje flock innan de skickas till slakt.

— Men för både kyckling och kött gäller att salmonellan dör vid upphettning, säger Mats Lindblad.

Under 2024 såg Livsmedelsverket en ökning när det gäller återkallanden av livsmedel på grund av bakterier som salmonella och listeria. Bland annat orsakade groddar som odlats av förorenade importerade frön utbrott i flera europeiska länder. Grönsaker som inte ska upphettas bör sköljas noga för att minska risken att man får i sig bakterier.

— Var noga med att diska skärbrädor och verktyg och torka av ytor med hushållspapper i stället för trasa, säger Mats Lindblad.

Kommentarer

Annons
Annons
Annons