Natten till fredagen svensk tid delades årets Ig Nobelpris ut för 35:e gången. Tanken med de udda prisen är att uppmärksamma forskning som "först får dig att skratta sedan tänka".
Med bland vinnarna fanns fysiker som forskat på varför den populära pastasåsen cacio e pepe ofta blir grynig. Såsen består av pastavatten, pecorino och svartpeppar.
Det fysikerna tittade på var så kallad fasseparation.
— Vårt huvudsakliga bidrag var att definiera vad vi kallar "mozzarellafasen" – en del i fasdiagrammet där det inte finns tillräckligt med stärkelse, vanligtvis från pastavatten, för att förhindra att ostproteiner klumpar ihop sig vid uppvärmning, säger doktor Ivan Di Terlizzi, en av författarna bakom studien enligt ABC.
Fredspriset gick till ett forskarteam som kunnat visa att en hutt vodka förbättrar människors språkkunskaper.
— En liten sipp verkar ha ökat självförtroendet utan att göra att orden faller isär, säger doktor Fritz Renner, psykolog vid Freiburgs universitet enligt The Guardian.
Till skillnad från Nobelpriset, delas Ig Nobelpriset ut i många olika forskningsområden. Priset i kategorin för pediatrik gick till en studie som visar att ammande barn verkar kunna känna av – och till och med gilla – när deras mammor ätit vitlök.
En annan vinnande studie visade att kor som målats som zebror fick 50 procent färre bett av hästflugor.
Prisen delades ut av tidigare pristagare vid en ceremoni på Boston University i USA. Prissumman ligger på 10 000 miljarder dollar av den värdelösa och extremt inflationsdrabbade Zimbabwedollarn.