Katter är nyfikna djur och smakar gärna på det som står framme. En tappad chokladbit, lite sås med lök eller några russin som ramlat på golvet kan räcka för att orsaka problem.
– På grund av kattens ämnesomsättning kan vissa råvaror orsaka allvarliga skador eller förgiftning, säger Lotta Möller Koivisto, chefsveterinär på Agria i ett pressmeddelande.
Choklad är ett av de farligaste livsmedlen – ämnena teobromin och koffein påverkar kattens hjärta och nervsystem. Lök och vitlök, oavsett om de är råa eller tillagade, kan skada de röda blodkropparna och leda till blodbrist. Även druvor och russin har visat sig kunna orsaka akut njursvikt.
Fler vardagsfällor i köket
Det finns även mindre uppenbara risker. Tomatplantor och omogna tomater innehåller ämnen som är giftiga för katter. Kryddor som kanel och saffran bör också undvikas i större mängder.
Och även om bilden av katten med mjölkglaset lever kvar, tål många vuxna katter inte laktos. Vanlig mjölk och grädde kan ge magbesvär, gaser och diarré.
– Ge inte katten vanlig mjölk. Laktosfria alternativ är bättre om du vill bjuda på något mjölkbaserat, tipsar Möller Koivisto.
Livsmedel som leverpastej, ris, pasta och popcorn är inte direkt giftiga, men de saknar näringsvärde för katten och kan vara svåra att smälta. Dessutom innehåller många sådana produkter för mycket salt.

Tecken på att något är fel
Om din katt fått i sig något olämpligt kan symtomen variera. Kräkningar, diarré, slöhet, vinglighet och ökad salivering är vanliga varningssignaler. I vissa fall kan även andningsbesvär uppstå.
Misstänker du att katten fått i sig något giftigt ska du alltid kontakta veterinär – även om symtomen verkar milda. Snabb hjälp kan vara avgörande för kattens överlevnad.
Det här ska katten aldrig äta
För att undvika onödiga risker bör du hålla följande livsmedel borta från din katt:
- Vitlök och lök
- Druvor och russin
- Tomatplantor och omogna tomater
- Choklad
- Kanel och saffran
- Vanlig mjölk och grädde
- Popcorn




