Syndikalister stormade Systembolagets kontor

Polisen i stor insats mot fackanslutna vid huvudkontoret i Stockholm.


STOCKHOLM. Systembolagets personaldirektör Karin Furuvik var målet när missnöjda fackanslutna stormade Systembolaget huvudkontor vid Kungsträdgårdgatan i Stockholm innan lunch under torsdagen.

– Vi i DFSA har inte varit därinne, men fyra i gruppen som gick in har blivit gripna. Det är förjävligt att polisen sätter in en massa stödtrupper och rensar upp när vi inte har gjort något allvarligt, säger Emil Boss, presstalesman för Driftsektionen för Systembolagsanställda, DFSA, till Nyheter24.

DFSA, som är en undersektion till Syndikalisterna, SAC, var bland annat där för att dela ut flygblad och överlämna bred till cheferna. Andra fackanslutna var där för att ställa Karin Furuvik till svars. Flera stormade huvudkontoret med plakat och slagord. De bars ut och greps av polis.

40 personer sades upp på Systembolagets dotterbolag Lagena, i Jordbro, i höstas på grund av arbetsbrist. Kort därefter tillkom lagerarbetare från bemanningsföretag och fyllde ut platserna.

Ytterligare 33 personer varslades på grund av arbetsbrist och Lagena var tydlig med att bolaget sökte efter inhyrd personal. Enligt facket har anställda blivit garanterade att stanna kvar om de går över till bemanningsbolagen. Facket menar att Lagena försöker öka konkurrensen mellan arbetarna, och vänsterledaren Lars Ohly menade i sitt tal i Almedalen att "Lagena sätter sig över lagstiftarens intentioner".

I den infekterade konflikten mellan bolaget och facket har Furuvik sagt att "man får se många spännande arbetsplatser och arbeta med många olika människor" om fördelarna med att arbeta på bemanningsföretag.

Polisen hade skickat dit ett tiotal polisbussar och spärrat av gatan. Personer från andra fackliga organisationer, som sympatiserar med DFSA, var på plats och filmade.

Vid ett tillfälle blev en polisman upprörd när en man stod och filmade precis vid ingången till byggnaden. Båda hamnade i handgemäng och han fördes bort med polisbil.

– Vi har fört bort de våldsamma som har demonstrerat mot uppsägningar, säger en polisman på plats till Nyheter24.

De fackanslutna krävde också att få träffa Systembolagets vd, Margareta Gerger, men hon var inte tillgängling. I stället mötte personaldirektören Karin Furuvik och informationschefen Lennart Agén.

– De var inte så intresserade av att lyssna på oss. De gjorde intrång, trängde sig förbi och höll på att ta sig till andra våningen. Då såg vi ingen annan möjlighet än att tillkalla polis. Av de 17-18 personerna som var därinne var de tvungen att bära ut fyra. Det här var olustigt, säger Agén till Nyheter24.

Han tycker att det är märkligt att syndikalister och andra fackanslutna på Lagena söker sig till Systembolaget för att protestera.

– Lagena är ett helägt dotterbolag och har en egen verkställande ledning. Så man bör vända sig dit. Sedan vet jag att Lagena har haft informationsmöten med sin personal, säger Agén.

Se polisen bära ut demonstranter från huvudkontoret nedan.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.

Så går det för nätläkarna Kry, Min Doktor och Doktor24

Kry förlorade nästan två miljarder i årstakt. Men bolagets vd kallar det för en "jättebra position" i sitt pressmeddelande. Och sedan dess har det vänt uppåt, säger man. Flera konkurrenter har också goda nyheter. Nyheter24 har tittat närmare på nätläkarna.

Fler döms för påskupploppen i Malmö

Ytterligare sex personer döms för inblandning i påskupploppen 2022, rapporterar P4 Malmöhus.

Populära pålägg återkallas – kan innehålla listeria

Axfood återkallar två pålägg efter att listeria upptäckts vid en rutinkontroll.

Ryskt militärplan i krasch utanför Krim

Ett ryskt militärplan har kraschat ned i vattnet utanför ockuperade Krim, meddelar den av Ryssland tillsatte guvernören i Sevastopol, Michail Razvozjajev.