Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Terrordömd i Sverige - släpps om två år?

- 03/07/2009, 18:34 -

Den 21-årige svenske man som fällts för terrorbrott i Bosnien har överförts till svenskt fängelse.

Den 21-årige svensken Mirsad Bektasevic, ursprungligen från Kungälv utanför Göteborg, som fällts för terrorbrott i Bosnien har överförts till ett svenskt fängelse.

Bektasevic dömdes 2007 till fängelse i åtta år och fyra månader för terroristbrott, olaga vapeninnehav och våld mot tjänsteman - då var han endast 19 år gammal.

I fjol ansökte han om att få avtjäna resten av straffet i Sverige, något som beviljades i våras.

Enligt mannens advokat, Rickard Backenroth, kan han komma att friges om cirka två år.

– Enligt svenska regler ska man avtjäna två tredjedelar av straffet, vad jag vet så har inte Bosnien ställt några villkor när det gäller den biten. I så fall har han cirka två år kvar.

Greps med 17 kilo sprängmedel

För ungefär två veckor sedan överfördes 21-åringen till ett svenskt fängelse.

– Svensk polis kom och hämtade honom, säger Britt Bhatt, ambassadråd vid den svenska ambassaden i Sarajevo.

Bektasevic greps i en lägenhet i Sarajevo tillsammans med en danskturkisk man hösten 2005. I lägenheten fanns bland annat vapen, rånarluvor, 17 kilo sprängmedel och ett så kallat självmordsbälte.

Hotade med att attackera militära styrkor

Vid tillslaget hittades även en video - där den unge svensken medverkar - där två maskerade personer hotar med att attackera styrkor som tagit sig in i Irak och Afghanistan.

Ann Marie Dahlgren, presschef vid Kriminalvården, säger att personer som överförs till svenska fängelser generellt brukar hamna på Kriminalvårdens riksmottagning på Kumlaanstalten.

– Där gör man en utredning och tittar på risker samt behoven som klienten har. Därefter gör man en placering. Utredningen brukar ta mellan sex och åtta veckor, säger hon till SvD.

Skrivet av: