EU hotar dra in svenskt stöd

EU-kommissionen hotar dra in mångmiljonbelopp i gårdsstöd till Sverige.(TT)


EU-kommissionen hotar dra in mångmiljonbelopp i gårdsstöd till Sverige, eftersom svenska betesmarker är för igenvuxna.

EU:s revisorer anser att de nya svenska definitionerna för vad som kan räknas som betesmark är för slappa. Kommissionen, som totalt betalar ut omkring 6 miljarder kronor i gårdsstöd till svenska lantbruk, hotar därför med sanktioner i mångmiljonklassen om inte definitionerna ändras.

Återbetalningsskyldiga blir i första ledet staten och svenska skattebetalare.

Men i redan i mars nästa år ska ansökningarna om nästa års gårdsstöd vara inlämnade. Därmed kan många svenska jordbruksföretag tvingas till stora åtgärder i markerna för att inte bli av med viktiga bidrag.

Jordbruksverket har i all hast tillsatt en arbetsgrupp som i högt tempo nu tvingas se över de svenska definitionerna.

Skrivet av:

Senaste nytt

Örebro: Polisen rapporterar om brand

Ukrainska soldater vinterrustar – med handvärmare

I Ukraina är vintern här – den andra i ordningen under Rysslands pågående anfallskrig. Men inför årets krigsvinter är soldaterna bättre förberedda på kylan, anser läkaren "Osmak", som driver ett fältsjukhus nära Bachmut. Många av grabbarna som kommer in har handvärmare under sina kläder och i sina handskar, säger han.

Örebro: Polisen rapporterar om sammanfattning natt

"Nedan följer ett urval av nattens händelser från polisområde Örebro", skriver polisen på sin hemsida.

S: M är "irrelevanta" – ingen huvudmotståndare

Socialdemokraterna pekar inför EU-valet enbart ut SD som sin främsta rival, skriver DN. I de senaste valen har S sett både M och SD som huvudmotståndare, men den här gången finns inte Moderaterna med.

Oljekartell motarbetar framsteg i stridsfråga

1 timme sedan
Pressen ökar på världens länder att ta stora kliv i sitt klimatarbete under mötet COP28 i Dubai – där protester väntar från civilsamhället. En uppmaning från oljekartellen Opec att blockera framsteg om fossila bränslen kan elda på ilskan.

Fortsatt israelisk offensiv i Gaza

1 timme sedan
Den israeliska armén fortsätter sin offensiv i Gaza. Under natten har elva personer dödats i israeliska flygräder i området, uppger den Hamas-kontrollerade hälsovårdsmyndigheten i Gaza.