Avföring dumpas i badvatten

Bristen på sugtömningsanläggningar gör att havet täcks med avföring.


NORRKÖPING. Sugtömmningsanläggningarna jobbar för högtryck i Östergötland när 85 000 båtägare dumpar sin avföring till sjöss. I Norrköpingsområdet finns endast två - i Mem och Norsholm. Bristen retar upp båtägarna.

– Det är alldeles för lite, inte klokt. Jag är besviken på kommunen. Det är klart att skiten åker rätt ut i vattnet när det inte finns något annat, säger Göte Ericsson, som är engagerad båtägare på plats i Lindö småbåtshamn, till Östgöta Correspondenten.

Totalt släpps cirka 3,4 miljoner liter avföring och urin ut från fritidsbåtar årligen. Enligt en studie från Göteborgs universitet släpps det mesta tre kilometer från land och anledningen är brist på sugtömningsmöjligheter.

– Det finns 100 sugtömningsanläggningar i Sverige där man kan tömma avfallet direkt från båten. Det skulle behövas det dubbla, säger Sandra Johansson, magisterstudent vid Institutionen för växt- och miljövetenskaper vid Göteborgs universitet, till Östgöta Correspondenten.

I Norrköping pågår ett projekt för att ta fram en ny detaljplan för småbåtshamnen i Lindö där man ser över antalet sugtömningsanläggningar.

Skrivet av:

Nästa artikel
Göteborg stinker
Senaste nytt

Hizbollah avfyrar raketer efter Israelattack

Här dansar Gunilla Persson med epa-killar i Norrköping: "Vilken fest"

Gunilla Persson, 65, är aktuell med Melodifestivalen. I dagarna åkte hon igenom sin födelsestad Norrköping. Nu sprids en video på henne när hon dansar med epa-killar på en parkeringsplats utanför Max.

Regeringen föreslår nya avlyssningslagar

Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss för att ge polisen fler så kallade preventiva tvångsmedel, som bland annat buggning, redan i sommar.

Ambulanspersonal i Gaza: Behöver år av terapi

Barn sprängs ihjäl och kollegerna dör i bombregnet. Med livet som insats försöker ambulanssjukvårdare försöker rädda liv i krigshärjade Gaza. Det här kriget har varit ett av de tuffaste, säger en sjukvårdare i en dokumentär från arabiska BBC.

Källor: Iran förser Ryssland med robotar

1 timme sedan
Iran har försett Ryssland med flera hundra ballistiska robotar, skriver Reuters på sin sajt.

Juice återkallas – kan innehålla plastbitar

1 timme sedan
Axfood återkallar Garant tropisk juice utan fruktkött efter att leverantören vid en kontroll har hittat plastbitar i vissa förpackningar. Återkallandet gäller enlitersförpackningar med bäst före-datum den 19 april.