Utsläpp kan ha orsakat kräksjuka

Ett olagligt utsläpp i Göta älv kan ha orsakat utbrottet av vinterkräksjuka i Lilla Edet. Vittnen har sett ett bälte med avföring och toalettpapper i vattnet. Minst 500 personer har drabbats och fler insjuknar. (TT)


Det kan ha varit ett olagligt utsläpp i Göta älv som orsakade utbrottet av vinterkräksjuka i Lilla Edet. Avföring har setts i vattnet. Minst 500 personer har drabbats av magsjukan.

Epidemin anses ha kulminerat i torsdags, men ännu på måndagen kom nya fall till myndigheternas kännedom.

Några dagar innan sjukdomen bröt ut hade två privatpersoner sett ett bälte med avföring och toalettpapper flyta i Göta älv, två kilometer uppströms från kommunens vattenintag.

Det fick vi veta nu i helgen, säger Lilla Edets miljöchef Annika Ekvall till TT.

Kommunen har gjort en polisanmälan om misstänkt miljöbrott.

Eftersom det gått så lång tid har vi inte stort hopp om att den skyldige kan hittas. Men att göra ett sådant utsläpp i en vattentäkt är definitivt ett brott. Det är svårt att avfärda det som en tänkbar orsak till sjukdomsutbrottet, säger Ekvall.

En möjlighet är att utsläppet gjorts från ett passerande fartyg. En annan är att någon tömt en septiktank i älven.

Men det kan också ha kommit från ett privat avlopp, säger Annika Ekvall.

Polisanmälan om miljöbrott utreds av länskriminalen i Göteborg. Epidemin utreds också av en grupp med deltagare från en rad myndigheter, bland andra länsstyrelsen och Livsmedelsverket.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden tar emot Erdogan i Vita huset i maj

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

Israel sätter sig vid förhandlingsbordet igen, då premiärminister Benjamin Netanyahu ger klartecken för fortsatta samtal om vapenvila. Samtalen såg ut att ha lagts på is vid sidan av säkerhetsrådets skarpa krav.

Inflationen i USA på väntad nivå

1 timme sedan
Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

2 timmar sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

2 timmar sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.