Utsläpp kan ha orsakat kräksjuka

Ett olagligt utsläpp i Göta älv kan ha orsakat utbrottet av vinterkräksjuka i Lilla Edet. Vittnen har sett ett bälte med avföring och toalettpapper i vattnet. Minst 500 personer har drabbats och fler insjuknar. (TT)


Det kan ha varit ett olagligt utsläpp i Göta älv som orsakade utbrottet av vinterkräksjuka i Lilla Edet. Avföring har setts i vattnet. Minst 500 personer har drabbats av magsjukan.

Epidemin anses ha kulminerat i torsdags, men ännu på måndagen kom nya fall till myndigheternas kännedom.

Några dagar innan sjukdomen bröt ut hade två privatpersoner sett ett bälte med avföring och toalettpapper flyta i Göta älv, två kilometer uppströms från kommunens vattenintag.

Det fick vi veta nu i helgen, säger Lilla Edets miljöchef Annika Ekvall till TT.

Kommunen har gjort en polisanmälan om misstänkt miljöbrott.

Eftersom det gått så lång tid har vi inte stort hopp om att den skyldige kan hittas. Men att göra ett sådant utsläpp i en vattentäkt är definitivt ett brott. Det är svårt att avfärda det som en tänkbar orsak till sjukdomsutbrottet, säger Ekvall.

En möjlighet är att utsläppet gjorts från ett passerande fartyg. En annan är att någon tömt en septiktank i älven.

Men det kan också ha kommit från ett privat avlopp, säger Annika Ekvall.

Polisanmälan om miljöbrott utreds av länskriminalen i Göteborg. Epidemin utreds också av en grupp med deltagare från en rad myndigheter, bland andra länsstyrelsen och Livsmedelsverket.

Skrivet av:

Senaste nytt

WHO uppmanas av Israel att tömma Gazaförråd

Spotify lyfte på Wall Street efter sparbesked

1 timme sedan
De ledande indexen på Wall Street stängde med röda siffror på måndagen. Spotifys aktie bröt mot den övergripande riktningen och steg kraftigt efter beskedet om ett nytt sparpaket.

De värsta lösenorden du kan ha 2023 – hackarna knäcker dem på 1 sekund

1 timme sedan
Här är en lista med de tio vanligaste lösenorden 2023. Dessa lösenord tar mindre än en sekund för hackarna att lista ut.

Misstänkt mordförsök på tåg i Nässjö – man i 25-årsåldern gripen

1 timme sedan
En man i 25-årsåldern har gripits misstänkt för försök till mord och brott mot knivlagen ombord på ett tåg i Nässjö, skriver polisen på sin sajt.

Advokat straffas för allvarligt brott mot ed

2 timmar sedan
Advokaten förde in brev till en klient som satt häktad med restriktioner. Nu bötfälls han för ett "mycket allvarligt" brott mot god advokatsed – men slipper uteslutning, rapporterar Dagens Juridik.

Uppgifter: Brittisk kärnkraftsanläggning hackad

2 timmar sedan
Hackergrupper med ryska och kinesiska kopplingar har gjort intrång i den brittiska kärnkraftsanläggningen Sellafields it-system.