EU vill förbättra för djur vid slakt

EU-kommissionen vill att förhållandena ska bli bättre när djur slaktas och anser att dagens regler är föråldrade. Enligt förslaget ska slakterierna bland annat utvärdera om de bedövningsmetoder de använder är effektiva. (TT)


EU-kommissionen vill att förhållandena ska bli bättre när djur slaktas. Dagens regler är föråldrade, anser kommissionen.

Personalen på slakterier ska bli mer kompetent och alla slakterier måste utveckla och införa metoder för att säkerställa att de lever upp till de krav som finns på djurskydd.

Vi har en skyldighet att värna om djuren, vilket innefattar att minimera stress och undvika lidande vid slakt. De nuvarande EU-reglerna är föråldrade och behöver revideras. Det här förslaget kommer att ändra på hur djur behandlas vid slakt, liksom det främjar utveckling och ger aktörerna likvärdiga spelregler, sade Androuilla Vassiliou, EU-kommissionär med ansvar för hälsofrågor i en kommentar.

Nästan 360 miljoner grisar, får, getter och nötkreatur, liksom flera miljarder fåglar dödas på EU-slakterier varje år. Dessutom dödas runt 25 miljoner pälsdjur. Vid utbrott av smittsamma sjukdomar kan ännu fler djur behöva slaktas.

Enligt förslaget ska slakterierna bland annat utvärdera om de bedövningsmetoder de använder är effektiva. Dessutom måste de övervaka så att inget djur återfår medvetandet igen före slakt.

Däremot förbjuds inga metoder, som exempelvis att bedöva grisar med koldioxid eller kycklingar i elektriskt vattenbad, eftersom det inte finns kommersiellt bra alternativ. Men kommissionen anser att de nya reglerna kan begränsa användandet av en del kritiserade metoder.

Kommissionen vill också införa ett särskilt certifikat för den personal som hanterar djuren i slakteriet, vilket ska visa att de har kompetens vad gäller djurskydd. Certifikatet ska gälla i fem år och utfärdas av en oberoende myndighet.

Skrivet av:

Senaste nytt

Kunderna rasar mot Bregott: "Så jävla uselt"

Polisen rapporterar om försvunnen person, Sundsvall

"Polisen söker iakttagelser av en försvunnen kvinna", skriver polisen på sin hemsida.

Palestinsk skatt har nått Västbanken via Norge

Med Norge som mellanhand har palestinska skattepengar kunnat betalas ut till Palestinska myndigheten (PA).

Kritik mot EU-nej till företagsansvar

I december enades EU-länderna och EU-parlamentet om hur företag ska tvingas ta ett större ansvar för miljön och mänskliga rättigheter över hela världen.

Full pott för Volvo-chefen – 62 miljoner

Lastbilsjätten AB Volvos vd Martin Lundstedt fick full pott på bonusutbetalningarna i fjol. Med grundlön och bonus landade hans totala ersättning på cirka 62 miljoner kronor, visar årsredovisningen.

Argentina förhandlar om nytt stödpaket från IMF

Argentinas regering förhandlar om ett nytt stödprogram med Internationella valutafonden (IMF), rapporterar Bloomberg med hänvisning till en högt uppsatt regeringskälla.