Stockholm

EU vill förbättra för djur vid slakt

EU-kommissionen vill att förhållandena ska bli bättre när djur slaktas och anser att dagens regler är föråldrade. Enligt förslaget ska slakterierna bland annat utvärdera om de bedövningsmetoder de använder är effektiva. (TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

EU-kommissionen vill att förhållandena ska bli bättre när djur slaktas. Dagens regler är föråldrade, anser kommissionen.

Personalen på slakterier ska bli mer kompetent och alla slakterier måste utveckla och införa metoder för att säkerställa att de lever upp till de krav som finns på djurskydd.

Vi har en skyldighet att värna om djuren, vilket innefattar att minimera stress och undvika lidande vid slakt. De nuvarande EU-reglerna är föråldrade och behöver revideras. Det här förslaget kommer att ändra på hur djur behandlas vid slakt, liksom det främjar utveckling och ger aktörerna likvärdiga spelregler, sade Androuilla Vassiliou, EU-kommissionär med ansvar för hälsofrågor i en kommentar.

Nästan 360 miljoner grisar, får, getter och nötkreatur, liksom flera miljarder fåglar dödas på EU-slakterier varje år. Dessutom dödas runt 25 miljoner pälsdjur. Vid utbrott av smittsamma sjukdomar kan ännu fler djur behöva slaktas.

Enligt förslaget ska slakterierna bland annat utvärdera om de bedövningsmetoder de använder är effektiva. Dessutom måste de övervaka så att inget djur återfår medvetandet igen före slakt.

Däremot förbjuds inga metoder, som exempelvis att bedöva grisar med koldioxid eller kycklingar i elektriskt vattenbad, eftersom det inte finns kommersiellt bra alternativ. Men kommissionen anser att de nya reglerna kan begränsa användandet av en del kritiserade metoder.

Kommissionen vill också införa ett särskilt certifikat för den personal som hanterar djuren i slakteriet, vilket ska visa att de har kompetens vad gäller djurskydd. Certifikatet ska gälla i fem år och utfärdas av en oberoende myndighet.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.