Sverige miljöbov enligt FN

Men Naturvårdsverket håller inte med.


Politikerna framhåller gärna Sverige som ett föregångsland när det gäller miljöarbete.

FN:s organ för klimatarbete (UNFCCC) är inte lika imponerade. På organets hemsida utmålas Sverige som det industriland som ökat usläppen av klimatgaser mest i världen. På en världskarta med uppgifter om 40 industriländer är Sverige allra sämst och påstås ha mer än dubblerat utsläppen.

Naturvårdsverket håller inte med om den dystra bilden.

– Det är synd att siffrorna sprids vidare. Vi har begärt att få in en fotnot på hemsidan, säger Naturvårdsverkets klimatexpert Klas Österberg till Sydsvenska Dagbladet.

Problemet är att Naturvårdsverket har rapporterat in för höga siffror på hur mycket koldioxid skogen förbrukade år 1990. När koldioxidupptaget senare minskade både för att siffrorna korrigerats och för att det minskade i realiteten, så ser det ut som om utsläppen har exploderat, trots att skogen fortsätter absorbera koldioxid.

– Vi har försökt att få UNFCCC att ta bort de felaktiga uppgifterna och sätta in rätt data på hemsidan. Det borde publiceras aktuella data inför klimattoppmötet i Köpenhamn i december, säger Klas Österberg till Sydsvenska Dagbladet.

Skrivet av:

Senaste nytt

Bil i vattnet i Malmö – befarad drunkning

Trump – nu åter med munkavle

USA:s expresident Donald Trump har åter belagts med munkavle.

Här är bolagen på konsumenters skamlista

Klarna och Telenor finns bland de sju företag som har fått flest klagomål under året. Det visar konsumenttidningen Råd och Röns skamlista.

Två miljoner hemlösa på Afrikas horn

Över två miljoner människor har tvingats fly sina hem på Afrikas horn, och då främst i Somalia, på grund av de ihållande regnvädren och allvarliga översvämningarna. Uppgifterna om hur många som drabbats i Somalia, Kenya och Etiopien kommer från nyhetsbyrån AFP som sammanställt och beräknat uppgifter från FN och från ländernas myndigheter.

Spanska ord rör upp känslor i Israel

Israel har på nytt reagerat på spanska uttalanden om kriget i Gaza, och har nu har kallat hem sin ambassadör i Spanien.

Unik upptäckt: Sex planeter i rytmisk dans

Astronomer har upptäckt sex planeter som i en rytmisk dans kretsar runt en stjärna 100 ljusår från jorden, rapporterar CNN. Det sällsynta fyndet kan ge ledtrådar till hur vårt solsystem bildades.