Torsdag 26 Maj
Stockholm

Sverige miljöbov enligt FN

Men Naturvårdsverket håller inte med.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Politikerna framhåller gärna Sverige som ett föregångsland när det gäller miljöarbete.

FN:s organ för klimatarbete (UNFCCC) är inte lika imponerade. På organets hemsida utmålas Sverige som det industriland som ökat usläppen av klimatgaser mest i världen. På en världskarta med uppgifter om 40 industriländer är Sverige allra sämst och påstås ha mer än dubblerat utsläppen.

Naturvårdsverket håller inte med om den dystra bilden.

– Det är synd att siffrorna sprids vidare. Vi har begärt att få in en fotnot på hemsidan, säger Naturvårdsverkets klimatexpert Klas Österberg till Sydsvenska Dagbladet.

Problemet är att Naturvårdsverket har rapporterat in för höga siffror på hur mycket koldioxid skogen förbrukade år 1990. När koldioxidupptaget senare minskade både för att siffrorna korrigerats och för att det minskade i realiteten, så ser det ut som om utsläppen har exploderat, trots att skogen fortsätter absorbera koldioxid.

– Vi har försökt att få UNFCCC att ta bort de felaktiga uppgifterna och sätta in rätt data på hemsidan. Det borde publiceras aktuella data inför klimattoppmötet i Köpenhamn i december, säger Klas Österberg till Sydsvenska Dagbladet.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt