Väntan på ambulans varierar

Att få hjälp i tid är avgörande när något allvarligt inträffat. Det kan skilja bara några minuter mellan liv och död.


När huset brinner är det bättre att bo i Hallstahammar än i Överkalix. Men långa avstånd är inte alltid en ursäkt för att det tar tid för ambulans och brandkår att komma fram.

I Hallstahammar behöver ingen vänta mer än i genomsnitt 6,6 minuter på räddningstjänsten medan den som bor i Övertorneå eller Nordanstig i norra Hälsingland får vänta nästan 20 minuter, visar en jämförelse som organisationen Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) tagit fram.

I Fagersta tar det i snitt 7 minuter för ambulansen att komma medan Älvdalingarna får vänta i 35 minuter.

– Just tillgänglighet är mycket en fråga om strukturella skillnader i vad man har för förutsättningar. Men det beror också väldigt mycket på arbetssätt. Hallstahammar som kommer etta på räddningstjänst jobbar innovativt och funderar på hur de organiserar sig utifrån de resurser de har, säger Marcus Cato, handläggare på avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad på SKL, till TT.

Jämförelsen är den första som rör kommunernas trygghets- och säkerhetsarbete. Skillnaderna är större än vad organisationen sett i andra jämförelseprojekt om vård, skola och omsorg.

Vissa skillnader beror på ålders- och könsfaktorer, utbildnings- och inkomstnivåer. Det gäller inte minst olycksstatistiken där det skiljer 200 procent mellan Sorsele - den kommun som har högst antal svårt skadade per 1 000 invånare - och Knivsta som har det lägsta antalet.

Att glesbygdsbor är mest oroliga att skadas och är bäst på att skydda sig mot bränder är också logiskt. Olyckor och bränder är nämligen vanligast utanför storstäderna, som i stället är mest drabbade av brott.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Uppgifter: Kadyrov sjuk – Kreml letar arvtagare

Polisen i Boden rapporterar om trafikolycka

"Singelolycka på Garnisindsgatan/Kyrkgatan i Bodens centrum.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Älvsbyn

1 timme sedan
"Larm om trafikolycka på riksväg 94/länsväg 356 i Älvsbyn.", skriver polisen på sin hemsida.

Vinstlyft för Hemnet

1 timme sedan
Bostadsannonssajten Hemnet redovisar ett rörelseresultat på 99 miljoner kronor för årets första kvartal. Det kan jämföras med vinsten på 68 miljoner under motsvarande kvartal ett år tidigare.

Stort vinstfall för JM

1 timme sedan
Bostadsbyggaren JM gjorde en rörelsevinst på 160 miljoner kronor för första kvartalet, ner från 417 miljoner samma period i fjol.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Karlstad

1 timme sedan
"Misstänkt påverkad bilist stoppad på Färjestad", skriver polisen på sin hemsida.