De mest spektakulära rånen i Sverige

Nyheter24 listar de mest spektakulära rånen.


Onsdagens värdetransportrån i Västberga med helikopter beskrivs redan som det mest spektakulära rånet i Sveriges historia. Nyheter24 listar därför andra spektakulära rån:

Värdetransportrånet i Hallunda, 2005

Då beskrevs det som det mest spektakulära rånet. Med "militär precision" var rånet över på några minuter. Mitt under lunchrusningen spärrade en svart Mercedes av vägen framför Securitas värdetransport, och en Audi blockerade bakvägen. Fyra maskerade män med automatvapen rusade ut och tog ut väktarna ur bilen.

Värdetransporten sprängdes två gånger efter att rånarna tömt den på värdekasetter. På strategiska platser placerades sedan brinnande bilar för att underlätta flykten. Nio brinnande bilar och en lastbil hittades. Bytet blev över 15 miljoner kronor.

Trippelrånet i Rottne, 1994

På bara några minuter rånades Posten, Föreningssparbanken och Sparbanken av fyra rånare, maskerade och utrustade med bland annat automatvapen.

En stulen svart Ford Scorpio bromsade in centralt i Rottne, några mil utanför Växjö. Tre av de fyra männen rusade mot varsitt bankkontor. Den fjärde stannade kvar och vaktade. På bara några minuter var bankerna länsade och rånarna kom över hundratusentals kronor. Än är fallet inte löst.

Inbrott på Securitas i Akalla, 2005

Med en hjullastare rammades grindarna på Securitas värdedepå vid halv fem-tiden på morgonen i Akalla, utanför Stockholm. Två rånare beväpnade med automatvapen tog sig in i depåns utlastningszon. Pengar och en misstänkt sprängladdning hade lämnats kvar. Längs med flyktvägen kastade rånarna ut fotanglar, och minst 15 bilar fick punktering.

Totalt kom rånarna över 26 miljoner kronor.

Rånet mot Landvetter flygplats, 2006

Fyra män rånade en värdetransport vid ett flygplan på Landvetter i Göteborg. All utrikestrafik fick stoppas. Pengar skulle flyttas från flygplatet till värdetransporten när rånarna forcerade flygplatsens säkerhetsstängsel. I full fart körde de mot Londonplanet, som samtidigt släppte ut passagerare.

Rånarna fick med sig utländsk valuta till ett värde av närmare åtta miljoner kronor.

Värdetransportrånet i Arlanda, 2006

Strax före midnatt den 17 juli 2006 rånades en värdetransport på Arlandaleden. Rånarna avlossade flera skott och satte flera bilar i brand. Under vapenhot tvingade de väktarna att fly från transporten som också började brinna.

Bilen, som var lastad med 35 miljoner kronor, sprängdes i bitar och fick med sig miljonbelopp. Runt 19 miljoner kronor i kontanter hittades runt vraket.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

USA ut ur Niger – kan gynna Putin

Rysk guvernör: Drönare dödade två

1 timme sedan
Guvernören i den ryska Belgorod-regionen, nära Ukraina, uppger att två personer har dödats i en drönarattack.

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

2 timmar sedan
Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.

Explosion vid militärbas i Irak

3 timmar sedan
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.