Hallon gav 60 elever vinterkräksjukan

Djupfrysta hallon från Polen bar på norovirus.


JÄRFÄLLA. 60 barn på Iljansbodaskolan i Järfälla har drabbats av vinterkräksjukan sedan de druckit hallonsmoothies innehållande djupfrysta hallon. Det är det tredje allvarliga fallet med djupfrysta importhallon på kort tid.

– Tre utbrott på så här kort tid är ovanligt. Vill man vara helt säker kokar man sylt och hettar upp dem, säger smittskyddsamordnare Lars Plym Forshell på Livsmedelsverket i Uppsala, till Metro.

Barnen, som är mellan fem och nio år, har svåra diarréer, feber muskelvärk och kräkningar. Djupfrysta importhallon pekas ut som smittspridaren av noroviruset. Troligtvis har hallonen, som är från Polen, kontaminerats med viruset under plockning.

– Tyvärr är det svårt att ta odlingar på hallon och helt säkerställa att viruset kommer från bären. Men allt tyder på att det är just hallonen och inte personalen som är smittkälla. Precis som i tidigare fall, säger Lars Plym Forshell till Metro.

För två veckor sedan i Eskilstuna, och för en månad sedan i Alingsås insjuknade flera efter att hallonsmoothies med djupfrysta hallon serverats.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!