Full kapten fick ledas av båt

Skepparen var full och låg på en soffa när fartyget höll på att gå på grund.


Det var av en ren slump som de två båtsmännen Bengt Olof Karlsson och Mikael Wessman kunde stoppa det holländska fartyget från att orsaka en katastrof. Utan svar på anrop närmade sig båten grunt vatten och båtsmännen tvingades att borda fartyget. Det var då de upptäckte att båtens befälhavare var berusad och låg och sov på en soffa.

Mitt i natten var båtsmännen ute på ett rutinuppdrag, där de skulle möta ett fartyg som skulle lotsas genom Öresund. Det var då de upptäckte ett mindre holländskt fartyg som närmade sig grunt vatten. Lotsbåten försökte varna, men det var förgäves.

- De tutade och blinkade med strålkastare mot bryggan, men inget hjälpte, berättar Anders Alestam, som är sjötrafikområdeschef på Sjöfartsverket.

Lotsen bestämde sig då för att borda fartyget. En av båtsmännen gick upp till bryggan och tog över navigeringen. Den andra sprang ned för att banka på besättningens hytter. Då hittade de befälhavaren, skriver Göteborgs-Posten.

- Han låg på en soffa och sov och var märkbart berusad. Han blev nog ganska förvånad när han vaknade till, säger Alestam.

Sjöfartsverket har inte varit med om något liknande tidigare, och lotsen kallas i dag för hjälte på myndigheten.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!