Stockholm

Demonstranter stoppar trafiken

Demonstranterna spelar döda i protest mot energiföretaget Eon. (TT)


Läs mer

Demonstranter blockerar trafiken utanför energiföretaget Eons kontor på Nobelvägen i Malmö.

Enligt TT:s utsända säger demonstranterna själva att de tänker avbryta demonstrationen klockan 18.

Det var ett 30-tal demonstranter från nätverket Young Friends of the Earth som låg och spelade döda utanför Eons kontor. Eon har valts ut eftersom nätverket anser att företaget är en av de verkligt stora miljöbovarna på grund av deras kolkraftprojekt i bland annat Tyskland.

I förmiddags greps flera demonstranter sedan de klättrat över de stängda gallergrindarna till vapenföretaget Aimpoint på Jägersroområdet i Malmö.

Aktionen var utlyst som en olydnadsaktion av nätverket European Peace Action som ordnar seminarier under det europeiska sociala forumet ESF i Malmö till och med söndag.

De gripna är misstänkta för olaga intrång.

Vid middagstid upplöstes demonstrationen utan några ytterligare incidenter. Aimpoint, som tillverkar kikarsikten till vapen och är leverantör till bland annat den amerikanska armén, har tidigare utsatts för sabotage.

Vid 14-tiden startade finländska och svenska aktivister en blockad av vapenföretaget BAE Systems kontor i Helsingborg. Syftet var att hindra verksamheten vid företaget som i Helsingborg utvecklar militära träningsprogram och simulatorer för militären runt om i världen.

Cirka kvart i fem tågade ungefär 500 ungdomar från Möllevångstorget och ut på Nobelvägen.

Demonstranterna avbröt aktionen sedan polisen talat om för dem att de får demonstrera, men inte blockera dörrar.

Skrivet av:

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.