Söndag 1 Aug
Stockholm

ICA-Jerry gör succé - 98 000 i Facebookgrupp

"Vad glor ni på? Har ni aldrig sett en praktikant förut?"

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den eviga följetongen fick nytt liv och har redan skapat stor debatt om de utvecklingstördas plats i samhället.

Och den har slagit ner som en bomb.

Det handlar förstås om den senaste praktikanten i ICA-reklamen.

Jerry som spelas av 40-årige vaktmästaren Mats Melin, som har Downs syndrom, ska förändra folks fördomar om utvecklingsstörda. Och ICA planerar nu att rekrytera 1000 personer med funktionsnedsättning.

– Butikerna får tillgång till nya medarbetare med nya erfarenheter. Projektet handlar om att sätta människan i centrum, att alla har rätt till lika värde och rätt till gemenskap och ett socialt liv, säger Thomas Strindeborn, ordförande i ICA-handlarnas Förbund, till foraldrakraft.se.

På samma sajt pågår även diskussionen för fullt. Somliga anser att reklamen fått motsatt syfte och endast späder på folks fördomar:

"tror inte att funktionshindrade vill ses som små"gullegrisar" som man "tycker synd om". De är vanliga personer! Ica reklamen driver ju med personer med downs!" skriver signaturen Hanna. T.

Men för Mats Melin är reklamen bara början på sin skådespelarkarriär.

–Jag skulle vilja spela i en långfilm, som stuntman eller någonting. Att kasta mig ut genom bilddörren i fullfart skulle jag vilja testa, i en sandbunker lite mjukt, säger han till FUB.

Vad du än tycker om reklamen har den onekligen väckt intresse. Detta märks inte minst genom Facebookgruppen som nu är uppe i 98 000 fans.

Och reklamfilmerna har redan blivit remixade:

Originalet:

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela