Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Utvecklingsstörd var helt frisk

Nyheter | 31/08/2009 06:20

Pojken diagnostiserades som utvecklingsstörd och förlorade två år av sitt liv.

Efter en utlandsresa 2006 fick en 15-årig pojke i Höllviken problem att följa med i undervisningen. Därför valde man att göra en utredning på pojken, där man kom fram till att han hade en "intellektuell funktionsnedsättning av bestående karaktär", skriver Sydsvenskan.

Pojken placerades i särskola där han redan efter några veckor låg långt före sina klasskamrater. Han fick godkänt i matematik och utvecklades mycket fortare än de andra barnen. Föräldrarna började tvivla på diagnosen.

Men när föräldrarna ville göra en ny utredning fick de ett chockbesked - den kunde inte göras förrän om två år.

– Vi har hela tiden hävdat att han inte har en utvecklingsstörning, men samtidigt får man ha respekt för yrkeskunniga människor, säger pojkens mamma till Sydsvenskan.

Först när pojken började särgymnasiet i Trelleborg började man misstänka att man gjort en psykologisk felbedömning. En ny utredning gjordes som visade att pojken var helt frisk och normalbegåvad, till och med över medel.

I höst börjar pojken, nu 17 år, i gymnasiet.

– Han tappade hela umgängeskretsen när han började särskolan. De här åren kommer att följa med honom hela livet, säger mamman till Sydsvenskan.

Skrivet av: