1 av 2
2 av 2
- Foto: Polisen

Mördade Frida, 24, med slaktmask - nu åtalas han

Under fredagen inleds åtalet mot den 37-åring som mördat sin sambo, Frida Stenberg, med slaktpistol.


LULEÅ. En sommardag slutade en vårdnadstvist om parets två barn med kallblodigt mord. Frida Stenberg, 24, avrättades som boskap på slaktbandet.

I dag, fredag, startar rättegången mot hennes 37-årige före detta sambo, skriver Norrländska Socialdemokraten.

Men redan innan rätten har samlats står det klart att 37-åringen med största sannolikhet slipper fängelse.

Han anses nämligen vara allvarligt psykiskt sjuk.

Rättegången har dragit ut på tiden i väntan på att mannen skulle genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning. Och på torsdagen kom svaret - han lider av en allvarlig psykisk störning. Därmed kan han bara dömas till rättspsykiatrisk vård.

Före detta överåklagare Sven-Erik Alhem är tvärsäker i sitt utlåtande.

- Det betyder att det finns fängelsehinder. Han kommer troligen att dömas till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning, säger Sven-Erik Alhem till NSD.

Kammaråklagare Karin Hansson tänker dock överklaga diagnosen till Socialstyrelsens rättsliga råd. Hon tycker att 37-åringen ska ha fängelse för mordet på 24-åriga Frida.

Men först ska rättegången hållas. Och sedan blir det upp till tingsrätten att eventuellt låta Socialstyrelsens rättsliga råd överpröva 37-åringens mentala hälsa.

Och det finns jurister som tror att det kan bli fängelse trots allt.

- Man kan inte så enkelt dra slutsatsen att det finns fängelsehinder utan att ha läst hela utlåtandet från Rättsmedicinalverket, säger Kjell Persson, hovrättslagman, till NSD.

Enligt Persson säger utlåtandet bara att 37-åringen är i behov av vård - inte att han behöver rättspsykiatrisk vård - en stor skillnad, menar hovrättslagman Kjell Persson.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Juryn till Trumps rättegång utsedd

Insats under Trumpmål – tänt eld på sig själv

Räddningspersonal har fört bort en person på bår efter att en brand släckts utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, rapporterar AP.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.

Kina skickar pandor till San Francisco

Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

1 timme sedan
"Ett urval av polisens arbete i trafiken under eftermiddagen", skriver polisen på sin hemsida.