Språkkrav på EU-läkare olagligt

Språkkrav på läkare är olagligt, om denna är från ett EU-land.


SVERIGE. Det finns ett antal europeiska läkare som arbetar i Sverige och brister i språket har skapat problem. Trots detta är det olagligt att ställa krav på att läkarna ska ha kunskaper i svenska språket.

Men detta gäller bara om läkaren kommer från ett annat EU-land. Handlar det om ett utomeuropeiskt land finns det andra regler som gör att man kan ställa krav.

Ansvaret för läkarnas språkutbildning hamnar därför helt i händerna på enskilda landsting, menar Stella Cizinsky, chefsläkare vid Universitetssjukhuset i Örebro, skriver SVT.

Video: Doktorer gör allting begripligt

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Jurist döms för bedrägeri mot äldre

Kommer USA att förbjuda Tiktok?

Sälj eller försvinn. Det är budskapet från amerikanskt håll när Tiktok ska upp i senaten. Men vad handlar bråket om den "kinesiska" appen egentligen om?

Lessebo: Polisen rapporterar om brand

"Larm om brand i flerfamiljshus", skriver polisen på sin hemsida.

Betalade inte för rävringen – auktion tas om

Kronofogden sålde en rävring som ska ha tillhört en person i Foxtrotnätverket för 66 500 kronor – men köparen betalade inte. Nu väntar ny auktion, skriver Expressen.

Oförändrad prognos om asylsökande till Sverige

12 000 personer väntas söka asyl i Sverige i år, enligt Migrationsverkets senaste prognos. Bedömningen är därmed oförändrad från prognosen i februari.

S-ledaren: Omdömeslöst rekrytera kompis

S-ledaren Magdalena Andersson är kritisk till Anna Kinberg Batras uppmärksammande rekryteringar.