Kyrkan splittrad till homoäktenskap

Präster kan vägra viga samkönade par - KD överkörda av alliansen.


Förra veckan sa statsminister Fredrik Reinfeldt att regeringen planerar lägga fram en proposition som öppnar för könsneutrala äktenskap från den 1 maj 2009.

Men det är ännu oklart om enskilda präster och samfund ska ha rätt att vägra viga samkönade par.

- De samfund som vill diskriminera borde inte få ha kvar sin juridiska vigselrätt. Ska de ha ett myndighetsuppdrag är det orimligt att de ska kunna välja vilken del av lagen de ska följa, säger Sören Juvas, förbundsordförande i RFSL (Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter) till nyhetsmagasinet Fokus.

RFSL har arbetat för homosexuellas rätt att gifta sig sedan 1953 och ser det som att en historisk kamp nu når sitt mål.

Bland de mest profilerade motståndarna till homoäktenskap finns Stefan Gustavsson, ordförande i organisationen Bevara Äktenskapet. Också han är kritisk till lagförslaget:

– Den lag som antagligen antas blir en halvmesyr med en massa undantag, spår Gustavsson i Fokus.

Bevara Äktenskapet menar, liksom det kompromissförslag som KD lagt fram, att äktenskapet bör skiljas från juridiken.

– Om politikerna tillåter homosexuella att vigas juridiskt i kyrkan medverkar de till att bygga upp en långsiktig konflikt i samhället, menar Gustavsson. Adoptionslagen och inseminationslagen är en del av en trend där barn förs bort från sitt biologiska ursprung. Homoäktenskap är ytterligare ett steg på denna väg, där barnen blir de stora förlorarna.

Hur Svenska Kyrkan kommer att ställa sig till frågan är ännu oklart.

Prosten och kyrkoherden Bengt Inghammar i Annedal har länge varit en drivande kraft till att göra kyrkan mer öppen för hbt-gruppen, och även blivit anmäld till Göteborgs domkapitel för att han i slutet av 80-talet välsignade två män.

Han hoppas och tror att Svenska Kyrkan som organisation kommer att åta sig viga homosexuella, även om vissa enskilda präster kan komma att vägra, och drar en historisk parallell:

– För 45 år sedan fanns det många präster som vägrade att viga frånskilda, och då var det kyrkans ansvar att hitta någon annan. Så kan det bli även nu. Naturligtvis kommer det att uppstå situationer där samkönade par blir besvikna för att prästen i deras församling nekar att viga dem. Men Svenska kyrkan som organisation kommer att klara detta, säger Bengt Inghammar till Fokus.

Han jämför också med kvinnoprästfrågan, som också splittade kyrkan i början av 90-talet.

- Sedan 1994 krävs det att man accepterar kvinnlig prästvigning för att själv bli präst, men dispens ges för dem som blev präster innan dess. På samma sätt kan frågan om att viga homosexuella fasas ut med åren, tills det i framtiden blir ett krav för prästämbetet och inte upp till den enskilde, säger Inghammar.

Den allmänna opinionen har svängt starkt de senaste tio åren, och diskussionen har kommit att fokusera på hur begreppet äktenskap ska definieras och vem som ska utföra det. Partnerskapet är väletablerat som begrepp, och löper parallellt bredvid äktenskapet. Men det finns fortfarande hinder och juridiska otydligheter.

- Jag förundras över att så många tycks tro att det bara handlar om symbolfrågor! Det råder en stor okunskap i samhället, även inom homogruppen, om hur viktig den här frågan faktiskt är. Äktenskapet är ett sätt att slutgiltigt ta bort den gråzon i lagar och avtal som partnerskapet innebär, säger Sören Juvas till Fokus.

Kristdemokraterna har haft familjepolitiken och äktenskapet som en av sina hjärtefrågor, och kan knappast känna sig nöjda med hur alliansregeringen behandlat denna fråga.

- Intrycket man får är att Hägglund har sålt ut hela partiet för taburetterna, säger Madestam. Då tror jag faktiskt att det på lång sikt hade varit bättre för kd att ta ställning och lämna regeringen, säger statsvetaren Jenny Madestam som forskar i politiskt ledarskap vid Stockholms Universitet.

Kristdemokraternas riksdagsman Lennart Sacrédeus låter besviken:

- I Sverige finns det en värdekonservativ väljarbas som har varit med och givit mandat till alliansregeringen, och detta måste bekräftas av Reinfeldt som ledare. Äktenskapsfrågan är en oerhört tydlig värdemätare på att den liberala framtoningen i stället nu tillåts dominera helt, säger Sacrédeus till Fokus.

Utanför riksdagen finns sverigedemokraterna som visat sig vara ute efter kd:s väljare genom att lyfta fram frågorna om kärnfamiljen och hårdare abortregler.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Klart uppåt på Asienbörser

Man hotade sajt – polis hittade stor mängd knark

1 timme sedan
En man i 45-årsåldern döms till sju års fängelse efter att polisen hittat en stor mängd narkotika och vapen i hans lägenhet i Norrköping i höstas, rapporterar P4 Östergötland.

Biden lovar Ukraina vapen i veckan

2 timmar sedan
USA:s president Joe Biden lovar mer vapen till Ukraina redan denna vecka. Beskedet kommer sedan senaten i USA:s kongress som väntat sagt ja till ett stödpaket till Ukraina på nära 61 miljarder dollar, något som Kiev väntat på sedan i höstas.

Rysk robotattack mot Charkiv

2 timmar sedan
Minst två personer vårdas för splitterskador efter en rysk robotattack mot storstaden Charkiv i nordöstra Ukraina, uppger borgmästare Ihor Terechov.

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

3 timmar sedan
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Misstänkt grovt brott i Södertälje

idag 00:46
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.