- Foto: Lars Pehrson/Scanpix

Scan bötfälls om inte slakterisnusket upphör

"Kan innebära oacceptabla risker för människors hälsa."


En av Scans slakterianläggningar i Visby är så illa skött att företaget hotas av stora vitesbelopp.

Från och med nu kommer Scan tvingas betala 50 000 kronor vid varje inspektion tills snusket upphör.

Brister i rengöringen kan "innebära oacceptabla risker för människors hälsa", skriver Livsmedelsverket i sitt beslut.

Trots att besiktningsveterinärer vid minst fyra tillfällen under våren och sommaren rapporterat om avvikelser och brister i rengöringen åtgärdades inte felen.

Margareta Thorgren, kommunikationsdirektör på Scan, berättar för Nyheter24 att beslutet har överklagats men medger att det funnits anledning att förbättra rutinerna.

– Alla avvikelser är allvarliga, det är därför vi jobbar så hårt med säkerhet och renhållning, säger hon till Nyheter24.

Enligt Margareta Thorgren har Livsmedelsverket gjort sina stickprov precis innan Scan gjort sin egenkontroll och hon menar att bristerna ändå skulle upptäckts av Scan själva.

Vitesföreläggandet tycker hon är felaktigt eftersom Scan agerat mellan den sista inspektionen och Livsmedelsverkets nya beslut.

– Vi har vidtagit de åtgärder som krävs, säger hon till Nyheter24.

Förstår du att man som konsument känner oro när Livsmedelsverket skriver att bristerna kan innebära "oacceptabla risker för människors hälsa"?

– Jag förstår det, men det finns ingen risk att kontaminerat kött når konsumenter, det här är så tidigt i processen. I det här fallet handlar det om rengöring av maskiner innan de sätts igång.

För drygt en vecka sedan genomförde Livsmedelsverket en ny kontroll av slaktanläggningen i Visby. Där rapporterades inga avvikelser över huvud taget, uppger Margareta Thorgren.

/
/
Ko
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Turkisk uppmaning om enighet efter Hamasmöte

1 timme sedan

Kriminalvårdare döms för våld mot intern

1 timme sedan
En kriminalvårdare på Skänningeanstalten döms av Linköpings tingsrätt för att ha misshandlat en intern.

Sex häktade efter rekordstort knarkbeslag

1 timme sedan
Sex personer har begärts häktade för synnerligen grovt narkotikabrott. De greps i samband med en stor polisinsats i Nynäshamn söder om Stockholm på torsdagen.

Tusentals drabbade av strömavbrott

1 timme sedan
Ett strömavbrott har under lördagen drabbat Eons kunder i Upplands Väsby kommun norr om Stockholm. Som mest berördes drygt 12 000 av Eons kunder.

Jasmin lever som hemmafru: "Råd att leva på en inkomst"

2 timmar sedan
Kan man leva som hemmafru och ändå ha en trygg privatekonomi? Nyheter24 har pratat med Jasmin som lever som hemmafru, och hållbarhetsekonomen Madelén Falkenhäll, för att svara på det.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Helsingborg

2 timmar sedan
"Singelolycka på Sofiebergsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.