Tisdag 27 Sep
Stockholm

Autister får bra betyg i gymnasiet

Autister med Aspergers syndrom får lika bra betyg i gymnasiet som övriga elever.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Elever som har Aspergers syndrom - en form av lindrigare autism - klarar sig fint i gymnasiet. Det visar en rapport från Danmarks Evalueringsinstitut (EVA).

Elever med asperger har framför allt lätt för matte och engelska, medan de har svårare för ämnen som modersmål och tyska. I andra ämnen som historia och fysik är de individuella skillnaderna däremot stora och här varierar resultaten från elev till elev, enligt den danska rapporten.

Studien har genomförts vid de två danska gymnasieskolor där elever med autism för första gången släppts in i samma lektionssalar som vanliga elever.

- För min son är det viktigt att han får känna sig vanlig. Att han inte bara går runt i sin ensamma bubbla och känner sig annorlunda, säger en förälder till en elev på Høje-Taastrup Gymnasium till nyhetsbyrån Reuters.

Däremot har elever med asperger svårare att leva upp till gymnasieskolans krav på grupparbete, enligt rapporten från EVA.

- Det är lite som att få en person med ett amputerat ben att hoppa höjd. Det är samma handikapp för unga med asperger. De vill väldigt gärna, men kan inte de här sakerna i samma utsträckning som andra på grund av deras funktionshinder, förklarar en förälder i rapporten.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.