Sahlin: Besked om samarbete före jul

- 19/11/2008, 14:23 -

Innan året är slut ska oppositionen veta om det blir ett valsamarbete eller ej.

Innan året är slut ska oppositionen veta om det blir ett valsamarbete eller inte, enligt socialdemokraternas ledare Mona Sahlin.

– Diskussionerna med Lars Ohly om ett eventuellt samarbete inför valet får inte dra ut på tiden. Jag räknar med att vi måste bli klara före jul, säger Sahlin till TT.

Ännu har inte något datum fastställts för när partiledarna för s, v och mp ska träffas för att försöka komma överens.

– Det blir så fort Lars Ohly kommer tillbaka från Kurdistan, säger Mona Sahlin.

– Men jag vet inte när det blir. Jag har fullt upp med att hålla koll på alla varsel, säger s-ledaren, som tillsammans med miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand och Peter Eriksson besöker Luleå i dag.

Socialdemokraterna och miljöpartiet föreslår en riskkapitalfond som ska stödja investeringar och satsningar på miljöteknik. Grunden i den ska, enligt förslaget, byggas med en extra utdelning från Vattenfall på fem miljarder.

– Språkrören och s-ledaren Mona Sahlin vill också öka kraven på Vattenfall vad gäller satsningar i förnyelsebar energi.

I paketet med åtgärder som lades fram i samband med Luleåbesöket vill s och mp även se satsningar på export av miljöteknik.

Förutom ett besök på Teknikens hus, där de deltar i ett miljöseminarium ska partiledarna träffa LO-distriktet med den kritiske ordföranden Anders Berg.

Han tycker att det var fel att ställa vänsterpartiet utanför samarbetet och att tidpunkten för utspelet var illa vald.

– Partiledningen borde ha väntat till efter partikongressen i höst så att den kunnat ta något beslut om eventuellt samarbete med andra partier, säger Anders Berg.

– Vi håller just nu på med rådslag i partiet, och från fackets sida försöker vi påverka så att vi får en politik som de flesta LO-medlemmar ställer sig bakom. Man borde ha väntat tills det var klart, säger han.

Skrivet av: